• Plná škola súcich dievok...

          • Áno, poznáte to, stredoveká tradícia, ktorá trvá dodnes. Chlapci, ktorým sa páčilo nejaké dievča, stavali pred dom svojej vyvolenej strom ozdobený pestrofarebnými stuhami a papierikmi – máj. Ale nešlo vždy iba o lásku a prejavenie náklonnosti, máje si ľudia pred svoje domy stavali aj ako ochranu pred zlými duchmi a chorobami. Poľnohospodárom zas mala priniesť májová zeleň dobrú úrodu. Stavanie májov však nie je len slovenský zvyk, okolo 15. storočia bol rozšírený po celej strednej Európe.

            30. apríla rúči chlapci postavili krásny máj aj pred našu školu. Pre všetky dievčence od najmladšej po najstaršiu...

            Baby, užívajte si to!

          • Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo

          • Dňa 30. apríla sa uskutočnilo krajské kolo v súťaži Hviezdoslavov Kubín, v ktorom nás reprezentoval náš Denisko Kozár. Žiaľ, tentokrát sa mu nepodarilo uspieť do ďalšieho kola, čo nás veľmi mrzí, pretože sme mu všetci SILNO držali palce. Ale nevadí, pretože už teraz sa tešíme na ďalší ročník súťaže a veríme, že budeme úspešnejší!

            Denis, aj tak si stále frajer!

          • Aby nikdy vojny nebolo!

          • Dňa 30. apríla žiaci 7. až 9. ročníka vycestovali na exkurziu do Banskej Bystrice. Tentokrát sme zavítali do Múzea SNP, kde sme  mali klasickú prehliadku s pútavou prednáškou o 2. svetovej vojne a Slovenskom národnom povstaní. Žiaci mali možnosť vidieť krátky film o tom, ako fašisti presadzovali absurdnú ideológiu, čo považovali za árijskú rasu, ako mladí chlapci museli bojovať na východnom fronte... Mnohým nám zo záberov naskakovala husia koža, mali sme hrču v hrdle... Expozícia múzea nám ponúkla možnosť nahliadnuť na rôzne zbrane, uniformy, staré noviny a časopisy, pohľadnice... Po prehliadke nasledoval chutný obed v Europe SC, kde sme si trošku oddýchli, aby sme mohli ďalej pokračovať v našej exkurzii. Ďalšiu zastávku sme mali v Štátnej vedeckej knižnici, kde sme mali tematickú hodinu. Preberali sme témy zo súčasnosti – šírenie dezinformácii, hoax a konšpiračné teórie na sociálnych sieťach. Aby téma žiakov viac zaujala, pripravili pre nich zábavný kvíz v angličtine. Z exkurzie si odnášame nielen množstvo informácii o našej histórii, ale aj kritické myslenie nad informáciami zo sociálnych sietí.

          • Kubko "zahviezdil" na biologickej olympiáde!

          • Biologická olympiáda je určená žiakom základných škôl, osemročných gymnázií a stredných škôl so záujmom o biológiu, geológiu, environmentalistiku a iné biologické vedy. V ZŠ Janova Lehota sme sa v tomto školskom roku zapojili do riešenia úloh biologickej olympiády v kategórii D, čo je súťaž pre žiakov 6. a 7. ročníka. Dvaja úspešní riešitelia školského kola – Viola Prekoppová (7. ročník) a Jakub Beňo (6. ročník) postúpili do okresného kola, ktoré sa konalo 25. apríla na I. ZŠ v Žiari nad Hronom. Sme veľmi radi, že Jakub so svojimi vedomosťami  „zahviezdil“ a obsadil 1. miesto v konkurencii žiakov žiarskej Jednotky a Dvojky. Violka bola tiež úspešná riešiteľka. Veríme, že záujem o biológiu pretrvá a budeme môcť nadviazať na úspechy aj v ďalších rokoch.

          • Obvodné kolo v malom futbale...

          • Naši chlapci na Futbale! Dňa 29.04.2024 sa konalo obvodné kolo v malom futbale mladších žiakov ZŠ na umelej tráve štadióna FK Pohronie v Žiari nad Hronom. Turnaj bol určený pre 5. a 6. ročník. Školy boli rozdelené na dve skupiny. V skupine A bolo 5 tímov a v našej skupine B štyri tímy. Naši chlapci sa držali statočne, ale výšková prevaha a kvality súperov zavážili. V prvom zápase sme nestačili na súpera zo ZŠ Hliník nad Hronom. V druhom zápase sme sa stretli s víťazom našej skupiny ZŠ M. R. Štefánika. Do posledného zápasu sme išli s tým, že dáme do toho všetko. Chlapci podali solídny výkon, na ihrisku nechali dušu. Súpera sa nepodarilo síce zdolať, ale gólových šancí bolo požehnane. Tak sme s dobrým pocitom a aj z pekného slnečného dňa odchádzali z turnaja domov.
            Zostava:
            5. ročník - Parobek R., Valach M., Hudec P., Kolaček S., Kučerák L.
            6. ročník - Kozár D., Beňo J.

            Ďakujeme chlapcom za reprezentovanie našej školy!

          • Príbeh o Aladinovi v divadle

          • V starom divadle K. Spišáka v Nitre sa naši „prvostupniari“ 25.04.2024 preniesli do hudobnej rozprávky Tisíc a jednej noci, z ďalekého Orientu pod názvom: „Aladin“. Bol to príbeh o chlapcovi Aladinovi, ktorý má zlaté srdce a túžbu v očiach a na ktorého meno je zakliata čarovná lampa. Deti sa prostredníctvom rozprávky preniesli do sveta kúziel, čarov, moci a dare, ktorý je najvzácnejší zo všetkých darov, o priateľstve a o jednom jedinom želaní. Zažili jeden z príbehov ktorý im rozpovedala múdra Šeherezáda. Deťúrence zaujal nielen samotný príbeh, ale aj hudba, kostýmy, bábky i masky a efekty. Boli nadšené, odniesli si veľký zážitok a opäť nás presvedčili a sme na nich hrdí, že sa vedia slušne a disciplinovane správať.

            Tešíme sa na ďalšie nové a nezabudnuteľné zážitky!

          • Zemeguľa je veľmi krehká a zraniteľná...

          • Treba ju chrániť so všetkým, čo ju robí jedinečnou.

            Naša planéta je náš jediný domov, ktorý máme a je potrebné, aby sme sa do jej obnovy a ochrany zapojili všetci.

            Začali sme tým, že sme si vyrobili jednoduchý plagát ku Dňu Zeme. Každá trieda so svojou pani učiteľkou triednou si našla  citát o zemeguli a vpísala ho  do makety stromu, ktorými sme obkolesili našu Zem.

            Pri príležitosti Dňa Zeme riaditeľ školy vyhlásil aktivitu pre žiakov – kresba, koláž, báseň, rap, príbeh, osemsmerovka,...

            Všetci zúčastnení dostanú od riaditeľa školy malý darček.

            A týmto sa naše aktivity na ochranu Zeme nekončia.

                                     Vo všetkých veciach prírodných je niečo úžasné

                                                                                                   (Aristoteles)

          • Aj budúci školský rok chceme mať...

          • Všeličo 😊, a k tomu aj šťastné a zdravé deti.

            Posledné dva školské roky sa nám veľmi osvedčil projekt Čerstvé hlavičky, do ktorého sme sa  zapojili a s Vašou pomocou sme boli v projekte úspešní. Preto sme sa rozhodli opäť  do tejto súťaže zapojiť a pokúsiť sa získať pravidelnú dávku ovocia a zeleniny pre našich žiakov.

            Hlasovanie na stránke www.cerstvehlavicky.sk sa spustí dňa 25. 04. 2024 a bude ukončené 29. 05. 2024 o 23:59:59 hod. Hlasovanie po tomto termíne už nie je platné.

            Ako budeme hlasovať?

            Každý, kto chce hlasovať, sa musí pri prvom raze na webstránke www.cerstvehlavicky.sk zaregistrovať. Následne sa bude už len prihlasovať (obdobne ako keď sa prihlasujete na Facebook a iné sociálne siete).

            Hlasovať je možné každý deň 1x za našu školu. Hlasovanie zohľadňuje počet detí školy.

            Nedostatočná konzumácia ovocia a zeleniny u našich najmenších je dlhodobo pozorovaným javom a my veríme, že s vašou pomocou budeme v projekte opäť úspešní a v budúcom školskom roku si deti znova každý týždeň pochutnajú na čerstvom ovocí či zelenine.

            Držme si palce, každý deň hlasujme a výhra je naša 😊.

          • Podstatou všetkého je číslo...

          • Platí to podľa geniálneho matematika Pytagora a myslíme si to viacerí. Číslo je princíp, ktorý dáva veciam určitosť, jasnosť, poznateľnosť. Čísla sú aj symbolom etických hodnôt a vzťahu medzi ľuďmi.

            Odkaz, ktorý nám Pytagoras zanechal nesieme hrdo ďalej. Túto legendu si pripomíname každý rok súťažou pod názvom Pytagoriáda. Medzi žiakmi hľadáme takých,  ktorí majú o matematiku záujem, podporujeme ich talent, exaktné myslenie, ...

            V decembri prebehlo školské kolo tejto súťaže a v apríli tí najlepší postúpili do kola okresného.

            A tu sú mená tých, ktorí reprezentovali našu školu a v školskom kole vyhrali:

            Maťko Windisch z 3. ročníka, Maťko Mihálik a Kubko Beňo zo 6. ročníka a Paľko Sigeti zo 7. ročníka. Chlapci statočne bojovali, ale nepodarilo sa im stať sa úspešnými riešiteľmi, čo nás mrzí, ale... Dôležité je, že sa zúčastnili, získali skúsenosti a prehĺbili si svoju lásku k matematike! Pevne veríme, že na budúci rok sa nám v tejto súťaži bude dariť viac!

          • Čítame pre radosť...

          • V tomto školskom roku sa dve triedy našej školy, 1. a 2. ročník prihlásili do rozvojového projektu: „Čítame pre radosť...“ a boli sme úspešní. Získali sme 500€  na nákup kníh  do triednych knižníc.

            Cieľom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice. Deti od prvého momentu siahli dobrovoľne po knihách a čítajú aj mimo vyučovacích hodín – pred vyučovaním, cez prestávku, v rámci záujmového krúžku... Prajeme im príjemné zážitky s knihami.

          • Chalani na turnaji vo florbale

          • S chlapcami II. stupňa sme cestovali do Kremnice na turnaj vo florbale. Turnaja sa zúčastnilo 12 tímov, ktoré boli rozdelené do troch skupín. Víťazi skupín sa stretli vo finále. Prvý zápas sme nastúpili proti minuloročným víťazom ZŠ Jilemnického, kde mali chlapci prevahu vo všetkých herných činnostiach a bohužiaľ sme na nich nestačili. V druhom zápase si to chlapci "rozdali" so ZŠ Hliník nad Hronom, kde sa v prvej polovici zápasu prvý gól podaril dať súperom. V druhej polovici sme súpera tlačili, chlapci boli pri chuti. Mali viacero šancí na vyrovnanie zápasu, ktoré sa nepodarili premeniť a zápas sme nedotiahli do víťazného konca. V treťom zápase sme dostali ZŠ Vyhne, ktorá sa turnaja nezúčastnila, čiže sme o tretí zápas boli ukrátení. Každý z chlapcov sa snažil podať maximálny výkon na aký mal. Uvedomujeme si, čo treba zlepšiť, kde sme robili chyby, treba dať hlavy hore, usilovne trénovať a na rok sme odhodlaní ukázať,čo v nás je.

            Ďakujeme chlapcom za reprezentáciu našej školy na turnaji!

          • Vybíjaná dievčat

          • Dievčatá II. stupňa okrem IX. ročníka sa prišli do ZH zapojiť do súťaže dievčat vybraných ročníkov vo vybíjanej. Akcia sa konala na ZŠ a MŠ Š. Moysesa a v našej skupine sme okrem domáceho družstva dostali i Trnavú Horu, Hornú Ždaňu a IV. ZŠ v ZH. Hrali sme podľa upravených pravidiel a škrt cez rozpočet nám urobila i neúčasť jednej opory nášho družstva. Automaticky bez náhradníčky sme nastupovali na každý zápas s handicapom. Všetky zápasy sme sa držali statočne, ale prevaha hráčok súpera vždy zavážila. Dokázali sme poraziť len Trnavú Horu a vyrovnať proti domácim babám.               

            Ďakujeme všetkým bojovníčkam!

          • Medzinárodný deň florbalu

          • Florbal sa stal veľmi obľúbeným športom na telesných výchovách. 12.4. si pripomíname Medzinárodný deň florbalu. My sme si tento deň pripomenuli tým, že si niektorí žiaci doniesli svoje florbalky, loptičky a hrali sme, hrali a hrali, všade kde sa dalo. Na telesných výchovách, cez veľkú prestávku, po vyučovaní a na krúžku. Nech žije FLORBAL!

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • 11.4. (štvrtok) sme cestovali do Banskej Bystrice na krajské kolo Olympijského odznaku všestrannosti, ktorého sa zúčastnili ôsmi najúspešnejší žiaci zo základnej časti. V našom prípade sme sa išli hlavne zúčastniť, pretože súťažiť bolo náročné, keďže nás kvôli chorobnosti bolo len sedem, kde sme strácali body. Celkovo sa akcie zúčastnilo 31 škôl z Banskobystrického kraja.

            Hodnotilo sa päť disciplín - prekážková dráha, skok do diaľky z miesta, člnkový beh, sed - ľah za 30 s a preskoky znožmo cez švihadlo za 1 minútu. Tu treba spomenúť osobné úspechy našich žiakov, kde Viktória Valachová bola zo  všetkých 248 žiakov na 12. mieste v sed - ľahu, Patrícia Bartoňová v skoku do diaľky zo 124 dievčat obsadila 14. priečku. A našiel sa len jeden chlapec z Brezna, ktorý prekonal našu Sofiu Fedešovú v preskokoch cez švihadlo. Pochvalu si ale zaslúžia všetci žiaci, ktorí s hrdosťou a so cťou reprezentovali našu školu. Súťaž sa niesla v duchu rýchlejšie, vyššie, silnejšie, spoločne a hlavne Fair-play. Prekvapením bola naša olympionička, ktorú sme my už mohli privítať na pôde našej školy, Paulína Bátovská Fialková. Z tejto akcie si odnášame skvelé zážitky a dobrý pocit. Poďakovanie patrí aj obci Janova Lehota, ktorá nám zabezpečila odvoz do Banskej Bystrice. Ďakujeme!

          • Hodiny BIOLÓGIE

          • Hodiny Biológie sme si spestrili rôznymi projektami. Šiestaci mali za úlohu vyrobiť z rôznych materiálov ako sú napríklad plastové vrchnáky, plastelína, kartón model BUNKY, ktorý mal obsahovať časti, alebo organely, z ktorých sa bunka skladá. Museli čerpať z nadobudnutých vedomostí o bunke. V 5. ročníku sa žiaci venovali LESU. Po prebraní tematického celku Život v lese, si mali vyrobiť "svoj vlastný les", v ktorom sa malo nachádzať čo najviac informácií, ktoré sme sa naučili (rôzne druhy ihličnanov, listnaté stromy, rôzne plody, šišky, machy, huby, lesné živočíchy, stopy zvierat atď.). Boli rozdelení do dvoch skupín, chlapcov a dievčatá a komu sa spracovanie podarilo lepšie, posúďte sami.🙂
            Na prírodovede si štvrtáci mali vyrobiť model PLANÉT našej slnečnej sústavy. Krásnym prevedením sme boli ohúrení u žiaka Matyasa Pribilinca, to musíte vidieť.😉

      • Prihlásenie

    • Zvonenia

      Štvrtok 2. 5. 2024
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje