• Moje prvé vysvedčenie

          • 31. január bol pre všetky deti výnimočný, obzvlášť  aj pre našich najmenších kamarátov, prvákov. Po prvýkrát  vo svojich rukách dnes držali svoje prvé vysvedčenie ako veľkí školáci. Každý v ňom môže nájsť  hodnotenie  svojej práce v 1. polroku.  Určite ich môžeme pochváliť  za ich usilovnosť , aktivitu a snahu na vyučovacích hodinách. Veríme, že sa im bude i naďalej tak dariť, ako doteraz.

             

             

             

             

             

          • "Družinársky" fašiangový karneval

          • Fašiangy sú najveselšie obdobie roka, na ktoré sa tešia aj deti v ŠKD! Prečo? Vedia, že ich čaká predsa karneval. ŠKD v spolupráci s 1. ročníkom pripravili dňa 25.01.2023 fašiangový karneval. Od Troch kráľov si deti s pomocou rodičov začali zhotovovať a pripravovať svoje masky. Bolo sa veru na čo pozerať! Masky boli v skutočnosti naozaj pekné a zaujímavé. Mohli ste sa stretnúť napr. s potápačom, vílou, motýľom, pandou, drakom, strigou, obláčikom a ďalšími. Porota nemala jednoduchú úlohu vybrať tú najkrajšiu. Nikto však nebol smutný. Každý bol odmenený malým darčekom a sladkosťou. Tohto roku bola aj tombola, z ktorej deti mali radosť. Popri prehliadke masiek sa deti zabavili stoličkovým i balónovým tancom a pochutnali si aj na šiškách, ktoré patria k fašiangom.

            p. vychovávateľka M. Muocová a p. učiteľka X. Valachová

          • OZNAM pre rodičov!

          • Vážení rodičia !

            Rád by som vám i žiakom vysvetlil, ako je to s použitím mobilných telefónov v škole.

            V roku 2018 MŠVVaŠ vydalo plošný zákaz použitia mobilov v škole. Od 01.07.2022 platí nová Vyhláška 223/2022,z ktorej citujem: 
            „Pravidlá správania sa žiaka vrátane pravidiel používania mobilných telefónov, pravidiel obliekania, pravidiel používania edukačných publikácií a pravidiel bezpečnosti a ochrany zdravia upravuje školský poriadok“.

            Čo to znamená?

            Toľko že sme sa o tejto téme v škole rozprávali ešte v lete a do nášho školského poriadku, sme okrem iných vecí zahrnuli i túto pasáž ohľadom mobilov:  „  Ak máš mobilný telefón, počas vyučovania ho nesmieš používať. Pred vyučovaním ho musíš vypnúť a odložiť do svojej školskej tašky. Nesmieš ho používať počas vyučovania, ktorého súčasťou sú aj prestávky. Použiť ho môžeš iba so súhlasom vyučujúceho, triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy v odôvodnených prípadoch. V prípade, že budeš používať mobil počas vyučovania alebo prestávok, učiteľ Ti má právo ho odobrať a odovzdá ho iba zákonnému zástupcovi. Tvoje správanie bude považované za hrubé porušenie školského poriadku, t. z., že sa bude riešiť výchovnými opatreniami podľa § 58 ods. 2 a 3 Zákona 245/2008. Ak páchaš s ním priestupok alebo trestný čin výtržníctva a ohovárania (napr. nahrávanie videí, fotenie pedagógov či spolužiakov), pedagóg môže podať trestné oznámenie na zaistenie veci (mobil), ktorou je páchaný priestupok alebo trestný čin. Do školy nosíš mobil na vlastnú zodpovednosť. Pri jeho odcudzení nemusí škola robiť žiadne opatrenia“. 

            Čomu sme chceli týmto opatrením predísť?

            V zmysle ustanovení § 11 až 16 Občianskeho zákonníka má každá fyzická osoba právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, súkromia, ochranu mena a prejavov osobnej povahy.( tým sa myslí napr. tanec, spev atď.)

            To znamená, že nikto Vás nemôže fotiť bez Vášho vedomia a súhlasu, ktorý nemusí byť len písomný, postačuje aj ústny súhlas.

            Na čo má poškodená fyzická osoba právo v prípade, že niekto fotí, kameruje či šíri bez súhlasu jeho zábery ?

            Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby 

             - sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jej osobnosti (teda, aby neboli vyhotovované ďalšie fotografie), 

             - aby sa odstránili následky týchto zásahov (teda, aby napr. fotka bola zmazaná z fotoaparátu aj zo všetkých úložísk či stránok, kde bola zverejnená), 

            - aby jej bolo dané primerané zadosťučinenie (ospravedlnenie), - právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. 

            Napr. v  prípade, že žiak očakáva dôležitý hovor (čo nie je denne, ani týždenne), môže o tejto skutočnosti informovať tr. učiteľa. V prípade nevoľnosti, či úrazu informuje dozorkonajúceho učiteľa  a škola zabezpečí ošetrenie a informovanie zákonného zástupcu.

                                                                                                                                 M. Kinka, RŠ

          • Úspech nášho žiaka v okresnom kole: Šaliansky Maťko!

          • Dňa 20.01.2023 sa v CVČ Kremnica konalo okresné kolo v recitačnej súťaži slovenských povestí. Naša škola vyslala dvoch triednych šampiónov, aby si otestovali svoje recitačné schopnosti v konkurencii detí z okolia Žiaru nad Hronom.  Žiak V. ročníka – Denis Kozár bol vo svojej kategórii DRUHÝ. porota ocenila jeho prístup, prácu s hlasom i schopnosť naučiť sa pomerne dlhú povesť naspamäť.

            Anetka Vavrovská sa vo svojej kategórii neumiestnila.  Napriek tomu i jej blahoželáme, že sa podujala urobiť niečo naviac a zabojovala za naše farby. Dúfam, že to nie je posledný tohtoročný úspech našich recitátorov. 😊

          • Deň prvého plniaceho pera u prvákov

          • Dnešný deň bol pre našich prváčikov  v triede „Žabky“, naozaj výnimočný! Keďže sú šikovní a písanie im ide naozaj výborne, nastal čas, aby začali písať plniacim perom. Pani zástupkyňa im slávnostne odovzdala medailu a plniace pero a zaželala im, aby im to pero naozaj „písalo“ čo najkrajšie. Nech sa Vám darí, prváci!

          • Vyhodnotenie súťaže!

          • Spolu s blížiacimi sa Vianocami sme sa rozhodli vyzdobiť si aj našu školu. Aby sme motivovali žiakov, rozhodli sme sa vyhlásiť súťaž o najkrajšie vyzdobenú triedu. Zapojili sa všetci, i ŠKD. Každú triedu koordinovala p. učiteľka triedna, alebo p. vychovávateľka. Porota bola nestranná a v určitom vymedzenom čase pani asistentky, pani upratovačka a riaditeľ školy prechádzali všetky miestnosti a hodnotili poriadok, splnenie tematického zadania a hlavne vkusnosť vianočnej výzdoby. Samozrejme, ocenili sme aj vlastnoručne vyrobené ozdoby.

            Víťaz môže byť len jeden a tak po sčítaní bodov sme mohli poblahoželať žiakom II. triedy a ich p. učiteľke. Cena pre víťaza bola do poslednej chvíle prekvapením. Buď košík plný sladkostí, alebo pizza priamo do školy.

            Víťazi sa rozhodli pre druhú možnosť a nám neostáva nič iné, len im popriať dobrú chuť a zablahoželať k víťazstvu. 

        • Oznam riaditeľa školy
          • Oznam riaditeľa školy

          • Vážení rodičia!

            Už dvakrát sme v priebehu roka zavreli kvôli pandémii chrípky školu na týždeň. Netešilo nás to a ani neteší. Rád by som sa vyhol prognóze RÚVZ v ZH, kde pri jednom s rozhovorov bolo vyslovené varovanie, že pri súčasnej situácii reálne hrozí zavrieť školu aj 4 -5krát za rok, , preto vás prosím i žiadam o nasledovné:

            1. Neposielajte do školy deti, ktoré nie sú v poriadku. Frázy typu „ má len sople a kašeľ, inak mu/jej nič nie je“ nie sú vhodné. Bežne ľudia ani nekašlú, ani nemajú iné príznaky ochorení.

            2. Nosenie rúška nie je v súčasnosti vôbec povinné. Nosili sme ho počas COVIDu, paradoxne v tomto období iné infekčné či respiračné choroby ustúpili do pozadia. Kto zváži – je to dobrovoľné, nech nosí rúško i v priestoroch školy (nie do júna, dočasne – ďalšia vlna infekčných ochorení sa predpokladá na prelome januára a februára).

            3. Nie všetci žiaci majú hygienické potreby. Myslím si, že prevencii nepomáha ani to, že v laviciach majú deti použité vreckovky i dva týždne, než ich po upozornení vyhodia. Poprosím o doplnenie stavu hygienických potrieb a aspoň ústny dohovor doma.

            Je v záujme nás i vás, aby deti precvičovali a učili sa čo najviac. Aby nedobiehali týždňové resty, ale dôkladne zvládli to, čo im umožní dostať sa do ďalšieho ročníka a  na stredné školy.

            A my ako škola budeme dbať o prevenciu v našich priestoroch.

                                                                                                                      Ďakujem, M. Kinka

          • Spolupráca s políciou

          • Šikana je hrozná! Väčšinou sa s ňou stretávame iba prostredníctvom rozprávania, v televízii. Zdá sa nám, že čím ďalej, tým je šikany viac a viac. Aby sme jej mohli predchádzať, prišla k nám odborníčka, ktorá o nej vie veľa – npor. JUDr. Holečková A. z vnútorného oddelenia Okresného riaditeľstva PZ v Žiari nad Hronom.  Žiaci 5. a 8. ročníka s ňou besedovali práve o rôznych podobách psychického či fyzického týrania, o kyberšikane. Pre žiakov 9. ročníka mala pripravenú besedu a film o pití alkoholu, fajčení a užívaní drog. Ďalšia pálčivá téma, s ktorou sa mladí ľudia už stretli, prípadne sa v živote určite stretnú.

            Na čokoľvek, čo žiakov o tejto téme zaujímalo, mala pohotovú odpoveď. Ďakujeme!

        • Školské kolo Pytagoriády
          • Školské kolo Pytagoriády

          • O tom, že s matematikou to na našej škole myslíme vážne, svedčí množstvo žiakov prihlásených do rôznych matematických súťaží. Nebolo tomu inak ani v školskom kole Pytagoriády. Nádejných matematikov sa tu stretlo až 28!

            Na to, aby boli úspešnými riešiteľmi školského kola, potrebovali správne vypočítať najmenej 10 príkladov z 15.

            Najúspešnejší riešitelia nás budú reprezentovať v okresnom kole v marci.

            Je ich 7. Prezradíme vám, ktorí žiaci to budú: Fujaček J. z 3.ročníka, Valach M. a Kotora L. zo 4. ročníka, Beňo J. z 5. ročníka, Sigeti P. a Čierna N. zo 6. ročníka a Šipkovský J. zo 7. ročníka.

            Blahoželáme im a držíme palce, aby im to myslelo aj v okresnom kole!

          • Veľký úspech našej žiačky v súťaži!

          • Sme hrdí na úspechy našich žiakov! Naše pani učiteľky sa snažia deti, čo najviac zapájať do rôznych súťaží a viaceré z nich sú úspešné. Nedávno sa k šikovným žiakom pridala aj žiačka 6. ročníka – Viola Mária Prekoppová, ktorá sa umiestnila na 1. mieste v súťaži POLÍCIA – ZNÁMA NEZNÁMA 2022. O ocenenie bojovala so svojou originálnou kresbou v kategórii C – Základné školy II. stupeň.

            Violke srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach!

             

             

             

        • Prihlásenie

      • Zvonenia

        Štvrtok 2. 5. 2024
      • Fotogaléria

          zatiaľ žiadne údaje