• Oznam

          • Vážení priatelia a rodičia!

            Dňa 04.04.2023 sa konal v Základnej škole Janova Lehota č.97 zápis predškolákov – budúcich prváčikov. Prišlo sa nám predstaviť 13 dievčatiek a chlapcov z MŠ v Janovej Lehote, Kosoríne i zo Žiaru nad Hronom. Všetci boli veľmi múdri a šikovní. Pani učiteľka Vargová, ktorá zápis viedla a ktorá bude prváčikom triedna, bola veľmi spokojná. Už im pripravujeme pomôcky a pomaly aj samostatnú triedu na september. Ani OcÚ v Janovej Lehote doposiaľ nikdy nezabudol na prváčikov a pomáhal všetkým rodičom finančným príspevkom k potrebnej výbave malých žiačikov. Vieme, že budú robiť pokroky i pod naším vedením a zvládnu čítanie, písanie i počítanie.Tešíme sa, dovidenia!

          • Rozprávkové odpoludnie družinárov

          • Rozprávky uvádzajú deti do ríše čarovných príbehov, kde sa reálny svet pretína so svetom detskej fantázie. Deti rozprávky milujú a preto sme si pre nich v ŠKD pripravili "Rozprávkové odpoludnie" v školskej knižnici. Súťažili v družstvách, kde plnili rôzne zaujímavé úlohy: hádanie  názvov rozprávok, ktoré im čítal pán riaditeľ školy, skladanie rozprávkového pexesa, ľudové pranostiky, rytiersky súboj, staviteľská zručnosť v stavaní hradov a iné. Odpoludnie si deti spríjemnili aj oblečením sa do rozprávkových kostýmov. Nechýbali postavičky ako Harry Potter, Večernica, Pampúšik, Kocúr v čižmách, Sudička, Panda.... Deti si toto odpoludnie užili naozaj s radosťou.

          • Skončili sme!

          • Áno, je to tak! Doriešili sme posledné úlohy z matematického korešpondenčného seminára MAKS. V rámci celej SR sme obstáli veľmi úspešne! Tu sú naše výsledky:

            Z 1464 riešiteľov v SR v kategórii MAKS 5 náš Denisko skončil na 191. miesteKubko na 354. mieste.

            V kategórii MAKS 6 súťažilo 975 žiakov v SR a naši sa umiestnili takto: Paľko na 1. mieste, Janči na 27. miesteNelka na 258. mieste.

            A v kategórii MAKS 7 zo 700 súťažiacich v SR náš Dodko skončil na 1. mieste. Všetkým súťažiacim blahoželáme k super výkonom a veríme, že aj do budúcnosti budú odhodlaní zvládať boj s matematikou a jej nástrahami. Možno sa v septembri nájdu aj ďalší odvážlivci...

          • Človeče, nehnevaj sa!

          • Veľká šachovnica na chodbe sa stala hitom prestávok a voľného času našich žiakov. Šachovnica mala veľký úspech a boli sme "nútení" im vymyslieť ďalšie hry. A tak  k šachovnici pribudlo MAXI ČLOVEČE a skákacie škôlky. Za nápad a realizáciu ďakujeme p. Harvánkovej a p. Herinekovej a Občianskemu združeniu "Radosť žiakom ZŠ v Janovej Lehote č. 97", ktoré zakúpilo figúrky na tieto hry.  

          • Tak sme sa dočkali...

          • Po dvoch týždňoch pútavého pozorovania vývinu babôčky bodliakovej od húseníc, cez kukly sme sa dočkali obdivuhodného vyliahnutia dospelých jedincov. Tretí týždeň nám v škole robili spoločnosť, my sme ich s radosťou pozorovali a kŕmili ich. Až prišiel deň D, vypúšťanie motýľov do voľnej prírody. Aj sme sa tešili, aj nám bolo ľúto, v škole nám budú chýbať. Dúfame, že sa im tých pár dní života bude dobre dariť.

          • Deň matiek

          • Pri príležitosti Dňa matiek si žiaci našej školy, tak ako každý rok, pripravili program pre svoje mamičky a staré mamy pozostávajúci z piesní, tanca a hovoreného slova. S programom úspešne vystúpili v Kultúrnom dome v Kosoríne, v priestoroch Základnej školy v Janovej Lehote aj v DSS Nádej v Janovej Lehote. Veríme, že svojím vystúpením naši šikovní žiaci potešili srdcia nielen svojich mamičiek, ale aj všetkých ostatných prítomných.

          • Naši futbalisti v krajskom kole McDonald’s Cup

          • Žiaci 4. ročníka sa 10. mája zúčastnili  krajského kola  vo futbale McDonald’s Cup-u v Banskej Bystrici. Na turnaj postúpili ako víťazi okresného kola. Bojovali sme v skupinách, kde sme po jednej výhre, remíze a prehre skončili na treťom mieste. Neskôr sme hrali o umiestnenie, aby sme sa nakoniec umiestnili na peknom 9. mieste z dvanástich družstiev. Turnaj mal vysokú úroveň a naši žiaci sa v ňom určite nestratili.

            Bola to pre mnohých veľká skúsenosť a za výkon a reprezentáciu školy im ďakujeme.

          • Informácia pre rodičov

          • Vážení rodičia!

            Ministerstvo školstva poslalo na školy výzvu s cieľom informovať rodičov o možnosti zakúpiť pre deti výpočtovú techniku zo zdrojov rozpočtu SR.

            Projekt má názov Digitálny žiak a je zameraný  pre deti, ktoré spĺňajú nasledovné predpoklady :

            • Žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima).
            • Žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí.
            • Žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60 % mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe).
            • Žiaci prvého ročníka stredných škôl (pre školský rok 2022/2023).

            Príspevok je možné získať po registrácií a schválení. Prihláška je na stránke: https://register.digitalnyziak.sk/

                                                                                                   Marcel Kinka, RŠ

          • Školské ovocie

          • Základná škola v Janovej Lehote sa v apríli 2023 zapojila do projektu ŠKOLSKÁ ZÁHRADA 2023.

            Je to PROJEKT ŠKOLSKÉHO PROGRAMU EURÓPSKEJ ÚNIE S FINANČNOU PODPOROU EÚ.

            Získali sme 3 stromy – hrušku, čerešňu a slivku.

            Šikovní šiestaci nám dokázali, že zasadiť tri stromy nie je žiadny problém a raz-dva boli s prácou hotoví. Ďakujeme im a tešíme sa spolu s nimi na prvé plody našich ovocných stromčekov.

             

             

          • Domča a Paťa vo volejbale Majsterkami Slovenska!

          • 0d 06. do 08. mája sa v Prešove konali Majstrovstvá Slovenska vo volejbale v kategórii mladších žiačok. Turnaja sa zúčastnilo aj družstvo mladších žiačok Volejbalového klubu MŠK Žiar nad Hronom, ktorého súčasťou sú aj naše dve dievčatá, Dominika Tóthová a Patrícia Bartoňová. Dievčatám sa podarilo prebojovať až do finále v ktorom zdolali VK Podlužianka Levice a stali sa MAJSTERKAMI SLOVENSKA!
            Veľké GRATULUJEME a sme na Vás hrdí! 🤗💪👍🏐

          • Motýlia záhrada

          • Pozorujeme zázraky prírody pekne zblízka. Motýlia záhrada je skvelý zážitok pre žiakov. Pozorujú životný cyklus motýľa doslova v priamom prenose - húsenica, kukla, vyliahnutie motýľov a následne vypúšťanie do voľnej prírody. Všetko sa odohráva pred očami detí v triede. Táto edukačná pomôcka prináša deťom vzdelanie formou zážitku. Žiaci získajú detailný pohľad na to, čo sa deje v prírode. Získané vedomosti využijú na hodinách Biológie.

            Už sa nevieme dočkať, kedy to už príde 😁 sme v očakávaní.....

          • Prvá pomoc na našej škole

          • Propagácia tiesňovej linky 112 je mimoriadne dôležitá, no nemôžeme sa spoliehať len na núdzové čísla a príchod záchranky. Záchrannej službe trvá v priemere 11 minút, kým príde na miesto určenia. Čas tesne po nehode, či úraze je kľúčový pre záchranu života. Čokoľvek urobiť je lepšie ako neurobiť nič. Preto sme si do školy pozvali skúsenú dvojicu záchranárov, aby nás o prvej pomoci niečo viac naučili a osviežili si vedomosti z hodín Biológie. Žiaci si vyskúšali masáž srdca a umelé dýchanie pri bezvedomí na figuríne. Videli sme ako funguje AED (automatická externá defibrilácia). Vyskúšali si, aké rôzne nosidlá sa používajú pri transporte pacienta. Pozreli sme sa aj na vybavenie záchrannej zdravotnej služby - sanitky a na záver nemohla chýbať  húkačka a maják.

            🙂 Veríme, že si žiaci odniesli čo najviac informácií, samozrejme si prajeme, aby sme ich nikdy nemuseli v praxi použiť.

          • Deň mlieka v ŠKD

          • Význam zdravej výživy neustále vštepujeme deťom nielen na vyučovaní, ale aj prostredníctvom zážitkových aktivít aj v ŠKD. Okrem ovocia a zeleniny, ktoré dostávajú naše deti 1x do týždňa vďaka zapojeniu sa do projektu "Čerstvé hlavičky", si aj tento rok v ŠKD pripomenuli význam pitia mlieka a mliečnych výrobkov. Tento deň bol zameraný na vedomostiach o mlieku a súťažili v skupinách. Najviac sa tešili na ochutnávky mliečnych výrobkov. Na záver pani vychovávateľka celú súťaž vyhodnotila a odovzdala diplomy.

          • IQ olympiáda pre nášho Dodka úspešná!

          •         "Odváž sa používať vlastný rozum."

            Immanuel Kant

            Týmto citátom sa aj tento školský rok riadila IQ olympiáda, do ktorej sme sa prvýkrát v jej histórii zapojili. 

            Súťaž prebieha aj tento rok pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

            A našli sa hneď traja odvážlivci z našej školy: Šipkovský J., Sigeti P. a Husárik A., ktorí  urputne bojovali v školskom online kole.

            12. ročníka súťaže IQ olympiáda zúčastnilo 12 622 detí z celého Slovenska. Medzi 75 % najúspešnejších riešiteľov sa dostal  Dodko Šipkovský a bude nás reprezentovať 17. mája v regionálnom kole. Chlapcom ďakujeme za účasť a úspešnému riešiteľovi blahoželáme a držíme palce, aby v regióne obstál čo najlepšie.

          • Deň Zeme aj u nás

          • 22. apríl je deň, kedy oslavujeme aj na škole Deň Zeme a pripomíname si, aká je planéta Zem pre nás dôležitá a aj malými krokmi môžeme prispieť k jej záchrane. Celý týždeň prebiehali na škole rôzne aktivity, napr. zber odpadkov na telesných výchovách, kde sa nám podarilo spolu vyzbierať okolo 12 vriec a vyčistiť našu obec Janova Lehota. Musíme povedať, že žiaci boli perfektní a zbierali s takým odhodlaním a nadšením, že ani nebolo možné určiť víťaza, preto boli odmenení všetci. Ďalšia aktivita bola, pozrieť si krásne dokumenty v kine v MsKC ZH  v rámci Ekotopfilmu/Envirofilmu, kde sme napríklad  dostali odpoveď na otázku: Kam sa podeli vtáky z našich obydlí? Žiaci si mohli pozrieť prvý náučný ekomuzikál, ktorý vysielala televízia. Ďalšou obľúbenou aktivitou bol SWAP - výmena nepoužívaných vecí a dať im šancu na druhý život, aby neskončili ako odpad. Žiaci majú z toho nesmiernu radosť a veríme, že úspešnú akciu zopakujeme aj o rok. Týždeň sme ukončili aktivitami v školskom klube detí v réžii našich „deviatačok“, za čo im patrí veľká POCHVALA.

            SPOLU aj malými krokmi vieme dosiahnuť veľké zázraky.

            Nech nám naša planéta Zem môže ešte dlho slúžiť!

        • Prihlásenie

      • Zvonenia

        Štvrtok 2. 5. 2024
      • Fotogaléria

          zatiaľ žiadne údaje