• Tancovali sme s 5 násobným majstrom sveta!

          • Predvianočný uponáhľaný týždeň sme si spestrili tancom. Zavítala k nám skupinka mladých nadšencov a predviedli nám, ako sa dá tancom tráviť voľný čas. A prišiel s nimi aj zakladateľ tanečnej školy N Dance company Noro Grofčík – je to nielen tanečník, ale aj choreograf, finalista show Česko-Slovensko má talent  a 5-násobný majster sveta. Skvelý človek, ktorý nám so svojimi zverencami ukázal moderné štýly tanca ako hip-hop, locking, break, ale aj prepojenie moderného s krásnym slovenským folklórom.

            Naši žiaci tak spoznali ďalších mladých ľudí, ktorí idú za svojím snom a plnia si  svoje stanovené ciele, nevzdávajú sa a idú si stále za svojim! Samozrejme, netrvalo dlho a naši žiaci už boli na „parkete“ a učili sa pomerne dlhú choreografiu, ktorú určite pri najbližšom vystúpení uvidíme....

            A čo dodať na záver? Tanec je pre deti super „zábava“, ktorá ich dokáže motivovať, smerovať, podporiť ich rast a schopnosti, a ak sa k tomu pridá aj pozitívny prístup. dospelých, deti sa ľahšie naučia zdolávať prekážky a víťaziť! A o to nám všetkým ide!

          • Čaro VIANOC

          • Pýtate sa aké čaro? A kde? No predsa u nás, naše, lehotské, ktoré dokáže v našej telocvični vykúzliť vianočnú besiedku, z našich žiakov šikovných tanečníkov, spevákov , recitátorov a moderátorov a  našich rodičov........tých kúzliť netreba, lebo oni sú pozorní diváci a poslucháči aj tak. Kto tam v utorok 19. decembra bol, mohol sa o tom na vlastné oči a uši presvedčiť. A kto nebol, môže ľutovať. Nevidel  vianočných škriatkov tancujúcich na vianočné melódie, nepočul  spevákov vianočných kolied a moderných piesní, recitátorov ani  vinšovníkov, ktorí vinšujú sviatky v rôznych slovenských nárečiach a nezúčastnil sa vianočnej večere  s tradičnými zvykmi. A bolo toho ešte viac. Ale nemusíte banovať, my sa určite pripravíme aj o rok a  uvidíme, či sa nám opäť podarí vykúzliť aspoň trošku pohody v tomto predvianočnom zhone, úsmevy na tvárach, pocit radosti a šťastia, veď  Vianoce už klopú na dvere, vianočná nálada už vládne aj v ZŠ Janova Lehota.

            Nech radosť a šťastie vládne u Vás doma,
            nech zďaleka obchádza Vás nešťastie a smola.
            Nech pohoda vládne za sviatočným stolom,
            nech láska prevláda nad nemilým slovom.

          • 🙂Krabičky lásky

          • Chceme sa veľmi pekne poďakovať VŠETKÝM, ktorí spoločne s nami vytvorili KRABIČKY LÁSKY, vďaka ktorým máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi. Aj pomocou takýchto aktivít vedieme deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci, kedy možno náš a Váš darček je pre seniorov jediným darčekom, žiaľ niekedy aj tým posledným. Spoločnými silami sme odovzdali nášmu ZSS Nádej Janova Lehota približne 36 krabičiek. Síce sa nám nepodarilo prekonať počet krabičiek z minulého roka, ale je to aj tak veľmi pekné číslo. Nech  ľudskosť a úcta k starším len a len narastá.

          • Súťaž v ŠKD o najkrajšie vyrobenú vianočnú ozdobu

          • Počas adventu p. vychovávateľka vyhlásila súťaž o najkrajšie vyzdobenú vianočnú ozdobu. Pri výrobe mohli deťom pomáhať rodičia, starí rodičia alebo iní príbuzní. Deti takto strávili voľný čas s rodinou. Práce boli naozaj veľmi pekné a všetky aj odmenené.

          • Zimné hry a radovánky v ŠKD

          • Tento rok sme sa veru skoro radovali zo snehovej nádielky. Deti v ŚKD tento čas využili na hry so snehom, lopárovanie a bobovanie. Zo zimného sneženia a hier na snehu i so snehom mali deťúrence veľkú radosť. Veríme, že Perinbaba nám ešte nasneží a my budeme môcť pokračovať v zimných radovánkach a my budeme môcť pokračovať v zimných radovánkach.

          • Vo vianočnom ateliéri...

          • Upršané a pochmúrne počasie nás neodradilo a stredajšie dopoludnie sme si užili. Druháci a štvrtáci navštívili  POS v Žiari nad Hronom, ktorého priestory dýchali už vianočnou atmosférou. Krásna výzdoba, milí a šikovní zamestnanci nás srdečne privítali a pripravili si pre nás tvorivé dielničky s vianočnou tematikou. Šikovné pršteky našich žiakov vytvorili nádherné výrobky, za ktoré sa nemusia vôbec hanbiť. Ozdoby z papiera, srdiečka z drôtu a navliekanie korálikov, výroba stromčekov z vlny, ale aj výroba kožených náramkov ich veľmi zaujala. Zo svojich výrobkov mali deťúrence veľkú radosť a tešili sa, že ukážu doma, čo všetko vytvorili. Ďakujeme zamestnancom POS v Žiari nad Hronom za ich ochotu, ústretovosť a veľmi pekne pripravenú akciu.

          • Stille Nacht! Heilige Nacht! Alles schläft, einsam wacht, nur das traute heilige Paar...

          • Určite ste si spomenuli na krásnu vianočnú Tichú noc. A ešte keď vám ju úžasne zaspievajú dvaja mladí umelci tak ako nám v pondelok 11.12. na našej škole. A nielen krásne spievali, ale absolvovali s nami hudobnú cestu vianočnou Európou. Vedeli ste napr., že v Taliansku darčeky rozdáva čarodejnica Befana?

            Alebo že tradičným dezertom vo Veľkej Británii je vianočný puding, malý koláč so sušeným ovocím, orieškami a hrozienkami? A darčeky deťom  nosí Otec Vianoc (Father Christmas) a ukladá ich do ponožiek zavesených na kozube?

            Tradíciou v Česku je po slávnostnej večeri priečne rozrezať jablko - predpovedá sa tak budúcnosť. Ak jadierka vytvárajú hviezdu, znamená to šťastie a zdravie, obraz kríža nosí nešťastie. A že na maďarských stoloch napr. nesmie chýbať kapustnica, hríbová polievka s klobásou alebo halászlé (rybacia polievka), vyprážaný kapor alebo zubáč?, atď, atď, atď.

            A popri tom  krásne uspávanky, koledy, Ave Maria, Tichá noc,...

            Ozaj, ešte jedna maličkosť: pieseň Tichá noc je veľmi populárna a spieva sa od roku 1818 a dnes je preložená do 300 jazykov a nárečí.

            Nečakajme do Vianoc, aby sme mohli rozdať trochu radosti. Ľudia po nej túžia každý jeden deň. Pondelok takým dňom bol...

          • Mikuláš v našej škole

          • Opäť je tu čas, kedy do našej školy zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Naši žiaci boli zodpovedne pripravení a Mikuláša privítali svojim básničkami a pesničkami, za čo dostali sladkú odmenu. Mikulášovi a jeho pomocníkom ďakujeme za návštevu a už teraz sa tešíme na budúci rok!

             

             

          • Opovážlivec, grobián, neokrôchanec, či drzáň drzý!

          • Nie, reč nie je o žiadnom našom žiakovi, ale o princovi Jonášovi. A čo robil princ na našej škole?

            Bábkové divadlo Lienka prišlo  posledný novembrový deň medzi našich žiakov v ŠKD a zahrali im veľmi poučný príbeh o princovi Jonášovi z Kráľovstva zakliatych lienok.

            Bol to rozmaznaný princ, ktorý sa ľuďom vysmieval a neustále ich urážal. Bol už súci na ženbu, ale žiadna princezná mu nevyhovovala. Za toto správanie ho kúzelník zaklial na krpáňa krpatého.

            A ako to už v každej dobrej rozprávke býva, princ zistil, čo je v živote dôležité, začal ľuďom pomáhať, dokázal sa podeliť, bol úctivý a statočný. Samozrejme, že si našiel krásnu a hlavne dobrú princeznú Karolínu a zazvonil zvonec ...

            Bábky z lipového dreva našich žiakov do príbehu úplne vtiahli,  páčili sa im aj originálne pesničky. Deti sa s veľkou vervou zapájali do deja, všetko prežívali. Veľmi sa im páčilo, že si mohli „hercov“ vystískať, vlastnoručne skúsiť s drevenými bábkami narábať. Aj ponaučenie, čo je v živote skutočne najdôležitejšie, naše deti zvládli bravúrne.

            Ďakujeme, bola to krásna akcia.

        • Prihlásenie

      • Zvonenia

        Štvrtok 2. 5. 2024
      • Fotogaléria

          zatiaľ žiadne údaje