• Moja (interaktívna) matematika

          • Ako pracovať s pracovným zošitom z matematiky pre 2. ročník, zoznámiť sa s jeho pracovným prostredím, rôznymi nástrojmi pri jeho využití, nám prišla predstaviť pracovníčka z vydavateľstva TAKTIK. A to nielen žiakom 2. ročníka, ale aj učiteľkám 1. stupňa. V praktických ukážkach v interakcii so žiakmi nám predstavila, že interaktívna výučba matematiky dokáže byť pre deti zábavná, pútavá nielen svojou grafikou, ale aj zostavenými úlohami, ktoré pôsobia motivačne a podporujú záujem o učivo. Interaktívna matematika rozvíja u detí nielen matematickú gramotnosť a matematické zručnosti, ale objavuje a prezentuje aj nové matematické poznatky vychádzajúce z bežného života a vhodne nadväzuje na praktické skúsenosti žiakov. 

            Ďakujeme za sprostredkovanie a ukážky z vydavateľstva!

          • DOD pre predškolákov a rodičov

          • V utorok, 26. marca sa dvere našej školy otvorili pre všetkých predškolákov, ktorí majú radi zábavu, hry aj sladké dobroty. Hneď z úvodu tu na nich čakali rôzne zábavné aktivity, kde mohli ukázať svoje športové nadšenie. Potom zažili jedinečné  bábkové  predstavenie, ktoré si pre nich pripravili naši šikovní štvrtáci a nakoniec si svoju energiu dobíjali v priestoroch ŠKD sladkými veľkonočnými zajačikmi, ktoré si mohli vyzdobiť podľa svojej fantázie. Veríme, že ich prvá skúsenosť s našou školou bola pre nich tým najlepším zážitkom a radi sa k nám opäť vrátia.

                                     Ďakujeme všetkým, ktorí tento deň strávili s nami ZŠ Janova Lehota

          • "Čítajme si..."

          • „Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“

                                                                                                                       Jacqueline Kennedy
                                                                                                             Linka detskej istoty organizuje podujatie „Čítajme si...“ už po 15-krát. Cieľom a hlavnou myšlienkou celoslovenského detského čitateľského maratónu „Čítajme si...“ je podporiť a zvýšiť záujem detí o čítanie kníh. Výborná možnosť osláviť Marec, mesiac kníh!

            V týždni od pondelka 18. marca do piatka 22. marca 2024 naši žiaci čítali texty v anglickom, nemeckom, ruskom, rómskom a samozrejme, v našom slovenskom jazyku na rôznych miestach. V školskej družine a do školského rozhlasu, do obecného rozhlasu, v materskej škole, ale i v Domove sociálnych služieb NÁDEJ.    

            Okrem samotného čítania sme tento rok vymysleli aj niečo nové, siedmaci sa zahrali na
            ilustrátorov podľa počutého textu z obľúbenej knihy Harry Potter. Samozrejme, nechýbali ani projekty vášnivých čitateľov - Nelly Petríkovej, Reviny Parobekovej, Jakuba Beňu a Violy M. Prekoppovej.
            Za spoluprácu a ochotu pri organizácií patrí všetkým zúčastneným - obrovské ĎAKUJEME! :)

          • 18. 03. 2024 sme mali dvere dokorán...

          • Počas bežného vyučovania vchodové dvere na škole poctivo zamykáme, no v tento pondelok poobede sme ich nechali otvorené.  Dôvod bol prostý: zorganizovali sme Deň otvorených dverí.

            Program bol nabitý najrôznejšími aktivitami. Hodina slovenského jazyka v 1. ročníku bola zameraná na zábavné aktivity na interaktívnej tabuli, pričom si prváčikovia precvičili čítanie s porozumením, rozvíjali si svoje komunikačné zručnosti. Svojim rodičom a starým rodičom zahrali aj krátke divadielko. Starší žiaci v 7. ročníku si na hodine zopakovali ohybné slovné druhy zábavnou formou.

            Druháci na matematike pracovali nielen samostatne, ale aj vo dvojiciach a preukázali svoje výborné znalosti a zručnosti. Do matematického zápolenia vtiahli aj svojich mladších súrodencov a dokonca aj rodičov.

            Ôsmaci – chemici pomocou vody z červenej kapusty rozlišovali kyseliny a zásady v domácnosti, vyrobili lávové lampy, predviedli ako sú enzýmy dôležité pre ľudské trávenie  a nechýbala ani sopka.

            Naši žiaci v ŠKD súťažili nielen vo vedomostiach, ale aj v zručnosti a šikovnosti. Pani vychovávateľka dbala na to, aby všetky súťaže prebiehali fair play a aby deti pochopili, čo znamená pomáhať si v tíme.

            Aj ďalšie naše aktivity boli zaujímavé – posúďte:

            • ukážka práce s 3D tlačiarňou
            • logické a zábavné hry a súťaže v knižnici
            • ukážky zo súťaží Hviezdoslavov Kubín a Mojich starkých mám veľmi rád
            • výroba veľkonočných korbáčov z prútia, zhotovenie a pomaľovanie búdky pre vtáčiky, či znovuobjavené háčkovanie
            • spestrením bola Tančiareň, kde sa všetci zúčastnení mohli naučiť tancovať savojanku a tango.

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k zdarnému priebehu tohto dňa a naše zvláštne poďakovanie patrí televízii ATV zo Žiaru nad Hronom, gymnazistom a pani profesorke z Gymnázia v Žiari nad Hronom a manželom Lehotským z Janovej Lehoty.

          • Oznam pre rodičov!

          • Vážení rodičia,

            v dnešnej dobe sa stretávame s patologickými javmi i v priestoroch škôl. Médiá nás skoro denne informujú o negatívnych správach zo školského prostredia. Naša škola by rada predchádzala všetkým týmto deviáciám a preto postupne s pomocou kompetentných inštitúcií bude zverejňovať a vypracovávať postupy, ako im predchádzať. Z toho dôvodu zverejňujeme prípadný postup školy v prípade, že žiak opustí neoprávnene jej areál. Viac v sekcii - Žiaci a rodičia (prevencia patologických javov).

          • Milá návšteva škôlkárov

          • Dňa 12. a 13. marca sa do našej školy prišli pozrieť škôlkari, budúci prváci, z Janovej Lehoty a Kosorína. Naša prvácka pani učiteľka Mgr. Alena Vargová im spolu so žiakmi ukázala Školský klub detí, kde žiaci z prvého stupňa trávia po vyučovaní najviac času. Spolu so svojou triedou si pre škôlkarov pripravila rôzne zaujímavé, interaktívne a hravé aktivity. Na záver si mali možnosť vyrobiť malý darček v podobe kuriatok v škrupinke, keďže sa blíži Veľká noc. Dúfame, že sa našim škôlkarom u nás páčilo a že sa budúci rok aj pre nich otvoria brány našej školy.

        • Povedomie o mozgu
          • Povedomie o mozgu

          • Žiaci 1.– 5. ročníka sa 11. marca zúčastnili besedy s názvom Povedomie o mozgu. Lektorkou prednášky bola p. Hrušovská z RÚVZ v Žiari nad Hronom, ktorá deťom jednoduchou a zábavnou formou priblížila fungovanie mozgu. Deti sa dozvedeli o potravinách, ktoré prospievajú k správnej činnosti mozgu a sústredení pri práci, ale aj to, že mozog sa dá trénovať rôznymi činnosťami ako hrou na hudobný nástroj, riešením sudoku, ale aj písaním oboma rukami či fyzickými činnosťami. Žiaci 5. ročníka si na prednáške trénovali aj zrakovú, sluchovú a číselnú pamäť. Deťom sa aktivity veľmi páčili a na záver si vyskúšali aj prakticky vymodelovať ľudský mozog.

          • Návšteva Múzea holokaustu v Seredi

          • Dňa 01.03.2024 žiaci VIII. a IX. ročníka nasadli na miniautobus a vyrazili smerom na Sereď. Čo také zaujímavé majú v Seredi? Múzeum holokaustu!

            Vždy v piatky toto múzeum organizuje workshop pre žiakov na tému: „Život v pracovnom – koncentračnom tábore“. Pozerať sa je naozaj na čo. Organizátori zhromaždili veľké množstvo exponátov. Okrem prednášky z dejín tábora sme mali priestor i na vedecké pátranie po problémoch, ktoré nám boli sprievodcom dané.

            Vidieť prostredie a podmienky života v takom tábore je neoceniteľné a oveľa lepšie, ako o nich „len“ čítať. Verím, že nám to pomohlo pochopiť históriu slovenského štátu a zamyslieť sa nad tým, aby sa niektoré časti dejín neopakovali.

            Pokiaľ chcete vidieť v akých podmienkach väzni pracovali, jedli, spali, bývali či umierali – a hlavne umierali, tak vám vrelo odporúčame navštíviť múzeum v Seredi.

          • Do tretice všetko dobré!

          • Je tu už 6. ročník projektu Čerstvé hlavičky a my sme neváhali a po tretíkrát sme sa zaregistrovali. Samozrejme, sme odhodlaní zabojovať a získať ovocie a zeleninu pre naše deti na celý školský rok 2024/2025. 

            Spolu to dokážeme.

            Hlasovanie bude prebiehať od 25. 04. 2024 do 29. 05. 2024.

            DRŽME SI PALCE!

          • Intervencia na našej škole

          • Žiaci piateho, šiesteho a ôsmeho ročníka mali zaujímavé intervenčné prednášky s pani policajtkou – npor. JUDr. Holečkovou. Prednášky sa týkali pyrotechniky, šikany a kyberšikany. Žiaci počas besied pracovali s pracovnými listami, ktoré obsahovali rôzne príbehy a úlohy na dané témy. Dozvedeli sa množstvo zaujímavých informácií o výbušninách, od akého veku si môžu kúpiť zábavnú pyrotechniku, aké je dôležité dodržiavať bezpečnosť pri manipulácii so zábavnou pyrotechnikou, aký je rozdiel medzi šikanou a kyberšikanou a podobne. Naši žiaci boli počas besied veľmi zvedaví a neváhali sa zapájať do diskusie a pýtať sa na veci, ktoré im boli doposiaľ nejasné. Veríme, že objasnené informácie z daných tém im pomohli a využijú ich aj v reálnom živote.

        • Prihlásenie

      • Zvonenia

        Štvrtok 2. 5. 2024
      • Fotogaléria

          zatiaľ žiadne údaje