• Školská vedecká konferencia

          • V dňoch 21. a 22.  júna si žiaci I. a II. stupňa „zmerali sily“ v dlho očakávanej súťaži: Školská vedecká konferencia. Ide o priestor pre žiakov ukázať učiteľom a ostatným spolužiakom odprezentovanie svojich prác, ktoré vytvorili počas školského roka. Týkali sa prírodovedných predmetov ako geografia, fyzika, chémia, biológia a matematika. Zúčastnení použili nápadité formy prezentácie svojich projektov. Nechýbali ani zaujímavosti a praktické ukážky. Diváci si rozšírili svoje obzory v rôznych oblastiach a pripomenuli si, že vždy sa môžeme naučiť niečo nové. Z konferencie sme odchádzali s dobrým pocitom a nádejou , že táto akcia sa znova zopakuje o rok v rovnakej ba i lepšej kvalite.

            VÝHERCOVIA:

            1. miesto – Viktória Valachová

            2. miesto – Viola Mária Prekoppová

            3. miesto – Patrik Hudec

            Srdečne blahoželáme!

          • 15. ročník turnaja „O pohár starostky obce Janova Lehota“ a vybíjaná dievčat

          • 15. ročník turnaja „O pohár starostky obce Janova Lehota“ sa nekonal pre zlé počasie v piatok 09.06., ale až 23.06. na multifunkčnom ihrisku pri ZŠ Janova Lehota. Naše pozvanie prijala ŠZŠ V Žiari nad Hronom, ZŠ Trnavá Hora a MŠ so ZŠ Š. Moysesa v Žiari nad Hronom. Naši chlapci si zmerali sily s rovesníkmi v dvojkolovom zápase systémom každý s každým. Žiaľ, tento rok sa nám nedarilo. Vyhrali sme len jeden zápas a skončili sme na štvrtom mieste. Blahoželáme chlapcom z Trnavej Hory, ktorí vyhrali skoro všetky svoje zápasy. O občerstvenie sa postaral OcÚ v Janovej Lehote formou chutných bagiet, dodal i trofeje pre prvé družstvá.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácií a  podľa slov chlapcov i kolegov z ostatných ZŠ – „ ... tešíme sa o rok na príjemnú akciu...“ 😊

                                     

            V telocvični pre dievčatá prebiehal 5. ročník turnaja vo vybíjanej. Najlepšie sa darilo ZŠ a MŠ Štefana Moysesa, druhú priečku obsadila ZŠ Trnavá Hora a veľmi tesne za nimi ZŠ Janova Lehota. Počasie nám vyšlo, turnaj sme si naplno užili a hlavne v zdraví.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným!

          • Rozlúčka štvrtákov so ŠKD

          • Čas plynie rýchlo. Ani sme sa nenazdali a žiaci, ktorí nastúpili do ŠKD  školskom roku 2019/2020, sú už štvrtáci a končia svoj pobyt v ŠKD. Pani vychovávateľka im pripravila rozlúčku u nej doma, v Lovčici-Trubíne. Navštívili tam historické vojenské a policajné múzeum. Deti sa oboznámili s dejinami II. svetovej vojny a históriou Policajného zboru. Prehliadka bola pre nich veľmi zaujímavá a oslovila hlavne chlapcov. Druhú prehliadku, ktorú absolvovali, bola návšteva farmy, kde sa deti stretli so zvieratkami, ako holuby, zajace, sliepočky, kačičky apod. Kontakt s nimi sa im veľmi páčil. Okrem toho im pán majiteľ ukázal svoju záľubu v pestovaní ruží a muškátov. Prehliadka bola naozaj veľmi zaujímavá a pekná. Nakoniec sa všetci stretli v altánku u pani vychovávateľky, u nej doma, kde si deti opekali, maškrtili na „zmrzke“ a spoločne si zaspomínali na pobyt v ŚKD počas štyroch rokov. 

            Všetkým deťom držím palce a do ďalších školských rokov im prajem veľa úspechov!

            p. vychovávateľka M. Muocová

             

             

          • Deň otcov v ŠKD

          •  

            Tretia júnová nedeľa patrí otcom. Majú svoj veľký sviatok. Pri tejto príležitosti si aj naše deťúrence z ŠKD pripravili veselé popoludnie, ktoré venovali svojim oteckom. Najskôr sa predstavili so svojím programom, v ktorom ukázali svoj talent alebo záľubu. Nechýbala gymnastika, futbal, karate, basketbal, skladanie z papiera, korčuľovanie, hokej, tanec a výtvarná zručnosť. Deti si zasúťažili s oteckami v rôznych disciplínach a spoločne si toto zábavné popoludnie náramne užili.

        • Informácia o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na deti, ktoré navštevujú základnú školu.
          • Informácia o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa na deti, ktoré navštevujú základnú školu.

          • V zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“), ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na stravu sa poskytuje v sume:

            2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,

            2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,

            dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) alebo lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, si vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto diétne jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do ZŠ).

            ! Ak dieťa navštevuje ZŠ a máte záujem o poskytovanie dotácie na stravu na dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na uvedenom tlačive (návratka zverejnená na webe obce Janova Lehota), ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania: Stravovacie zariadenie ZSS Nádej Janova Lehota, Janova Lehota 303, 966 24 Janova Lehota, a to najneskôr v termíne do 31.7.2023. V prípade, že dieťa sa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

            Príloha na stiahnutie: NÁVRATKA(1).pdf

          • Netradičný deň opäť na škole: NO BAG DAY

          •  V stredu, 7. júna 2023, sme v našej škole opäť zažili netradičný deň - No bag day. V tento deň mali "stopku" všetky školské tašky. Úlohou žiakov bolo priniesť si do školy učebné pomôcky v akomkoľvek inom "nosiči". Žiaci popustili uzdu svojej fantázii a knihy a zošity si priniesli napríklad v detskom fúriku, v kočíku, v nákupných košíkoch, v debničke, v obale na tenisovú raketu či v krabici od prachu na pranie. Úlohou žiakov bolo aj netradične sa obliecť do kostýmov a masiek. Originálne nápady žiakov prvého aj druhého stupňa boli hodnotené a triedy s najväčším počtom zúčastnených žiakov boli odmenené.

                                                 Sladkú odmenu si tentokrát zaslúžili žiaci 1., 4. a 9. ročníka. 

            Všetkým žiakom zapojeným do akcie ďakujeme, všetci boli originálni a nápadití!

        • Čitateľský maratón
          • Čitateľský maratón

          •      V týždni od 22. do 26. mája 2023 sa naša škola zapojila do 14. ročníka celoslovenského detského čitateľského maratónu, ktorý organizovala Linka detskej istoty. Akcie sa zúčastnilo 75 žiakov našej školy (žiaci prvého aj druhého stupňa) a niekoľko zamestnancov. Navzájom sme si čítali a počúvali rozprávky, povesti a príbehy z rôznych kníh. Navštívili nás aj predškoláci z MŠ v Janovej Lehote, ktorým úspešne čítali naši prváci. Čítali sme v triedach, v knižnici, v ŠKD, do školského rozhlasu a žiaci 1. stupňa aj v ZSS Nádej v Janovej Lehote. Čítalo sa v rôznych jazykoch - v slovenčine, angličtine, nemčine, ruštine, francúzštine a v rómčine.      ​​​​​Všetkým zúčastneným žiakom a zamestnancom školy ďakujeme za účasť na tomto celoslovenskom projekte.

          • Finančná gramotnosť

          • Naši deviataci sú vo financiách machri. Vyskúšať si to mohli dňa 29.5.2023 prostredníctvom aktivít v projekte Finančná sloboda. Pod vedením lektora p. Radovana Černáka zistili, že aj finančné vzdelávanie môže byť aktívne,  zážitkové a zábavné. V rámci hry sa dozvedeli, aké dôležité je správne sa rozhodovať, plánovať, investovať a mať kontrolu nad svojimi financiami.

            Ďakujeme za príjemne a užitočne strávený čas.

        • Návšteva dopravného ihriska
          • Návšteva dopravného ihriska

          • 2. júna 2023 žiaci 1. stupňa navštívili dopravné ihrisko v Žiari nad Hronom. Prváci a druháci si najprv v teoretickej časti si upevnili svoje poznatky o dopravných značkách a o povinnostiach účastníkov cestnej premávky. V praktickej časti si vyskúšali jazdu  na bicykli, na kolobežke, ale aj úlohu chodca. Veríme, že získané vedomosti využijú v každodennom živote, keďže už aj oni sa často stávajú účastníkmi cestnej premávky. Žiakom sa táto hravá forma učenia veľmi páčila a boli odhodlaní navštíviť dopravné ihrisko opäť.  

        • Medzinárodný deň detí sme oslávili výletom!
          • Medzinárodný deň detí sme oslávili výletom!

          •     Banská Štiavnica je vyhľadávané  a zaujímavé historické  mesto, ktoré sme sa vybrali spoznávať so žiakmi 2. stupňa  presne 1. júna. Deň bol horúci a slnečný, veľmi dobre nám padlo schladiť sa v Banskom múzeu prírody. Vystrojení v prilbách, plášťoch a s baterkami, sme v podzemí  počúvali o histórii baníctva v 17. – 19.storočí, pozreli sme si staré banské nástroje a zariadenia, putovali sme úzkymi chodbičkami a uvažovali nad ťažkým životom baníkov v minulosti.  Potom sme sa presunuli do centra mesta  a nad Námestím Svätej trojice sme zavítali do Starého zámku. Je to najstaršia historická pamiatka v meste. Počas mnohých storočí prešla niekoľkými prestavbami aj v súvislosti s opevnením mesta počas tureckých útokov na naše územie. Pozreli sme si Lapidárium-kamenné múzeum, Fajkársku dielňu,  Himmelreich (žalár a mučiareň), vystúpili sme až do veže a ďalekohľadom sme mohli vidieť náš ďalší cieľ, banskoštiavnickú kalváriu. Značne unavení sme pozbierali všetky sily a vystúpili k jednej z najkrajších barokových kalvárií Európy. Užili sme si krásny výhľad na mesto, ktoré má čo ponúknuť všetkým záujemcom o dejiny, kultúru, architektúru, dúfame, že do Banskej Štiavnice sme nezavítali poslednýkrát. 

          • OZNAM riaditeľa školy!

          • Vážení rodičia!

            Požiadal som zdravotného pracovníka tak ako to bývalo pred Covid-om, aby skontroloval žiakom hlavy. Dôvodom je nahlásený výskyt pedikulózy rodičmi. Dnes – 05.06.2023 sa skontrolovali hlavy žiakom II. stupňa. Hlavy žiakom I. stupňa sa skontrolujú preventívne v piatok, 09.06.2023. Deti s podozrením prenosu budú okamžite poslané zo školy domov na dodatočnú liečbu.

            M. Kinka, RŠ

          • Výlet na Oravu

          • Záver školského roku aj tentokrát patril výletu na pekné miesta nášho Slovenska. Našim cieľom sa stala Orava so svojou krásnou prírodou a históriou, a tak sme 30. mája so žiakmi 1. stupňa nasadli na autobus, ktorý nás po cestách – necestách doviezol najskôr pod Oravský zámok. Pri vchode nás čakala princezná Nezábudka, ktorá zo svojho rozprávkového venčeka stratila niekoľko lupienkov - rozprávok.

            Deti neváhali a prisľúbili jej chýbajúce rozprávky na zámku pohľadať. Čakalo ich prekonať zopár schodov a temných chodieb, uhádnuť niekoľko hádaniek od rozprávkových postavičiek, ktoré nás vítali na rôznych miestach zámku. Našťastie, naše deti sú bystré a všetky úlohy hravo zvládli. Dôkazom toho boli nazbierané pečiatky a nájdené lupienky – rozprávky z venčeka princeznej Nezábudky.

            So svetom rozprávok sme sa rozlúčili a opäť sme nasadli na autobus, ktorý tentoraz zamieril k Oravskej priehrade. V prístave nás už čakal lodný kapitán a po nalodení sme sa tešili z dobrodružnej vyhliadkovej plavby po chladných vlnách priehrady, ktoré vraj pred takmer 70 rokmi zaliali niekoľko oravských obcí, aby mohla vzniknúť najväčšia vodná nádrž na Slovensku. Potvrdili nám to aj fotografie vystavené na Slanickom ostrove umenia, ktorý sme navštívili a veru, bolo nám aj ľúto, keď sme videli na nich zaliate chalúpky.

            Na rozlúčku nám ešte zamávali biele čajky a my sme sa vydali na cestu domov.

            Výlet sa nám veľmi páčil a už teraz sa tešíme na ďalšie pekné miesta, ktoré navštívime budúci školský rok.

             

          • VÍŤAZSTVO JE NAŠE!

          • Budeme mať stále ČERSTVÉ HLAVY :-) aj VĎAKA VÁM. ĎAKUJEME všetkým, ktorí nám svojim vytrvalým a každodenným hlasovaním pomohli obhájiť minuloročné víťazstvo v projekte ČERSTVÉ HLAVIČKY. Veľmi sa tešíme, že naše (vaše) deti budú mať dávku čerstvého ovocia a zeleniny aj v školskom roku  2023/2024.

        • Prihlásenie

      • Zvonenia

        Štvrtok 2. 5. 2024
      • Fotogaléria

          zatiaľ žiadne údaje