• Školské ovocie

          • Základná škola v Janovej Lehote sa v apríli 2023 zapojila do projektu ŠKOLSKÁ ZÁHRADA 2023.

            Je to PROJEKT ŠKOLSKÉHO PROGRAMU EURÓPSKEJ ÚNIE S FINANČNOU PODPOROU EÚ.

            Získali sme 3 stromy – hrušku, čerešňu a slivku.

            Šikovní šiestaci nám dokázali, že zasadiť tri stromy nie je žiadny problém a raz-dva boli s prácou hotoví. Ďakujeme im a tešíme sa spolu s nimi na prvé plody našich ovocných stromčekov.

             

             

          • Domča a Paťa vo volejbale Majsterkami Slovenska!

          • 0d 06. do 08. mája sa v Prešove konali Majstrovstvá Slovenska vo volejbale v kategórii mladších žiačok. Turnaja sa zúčastnilo aj družstvo mladších žiačok Volejbalového klubu MŠK Žiar nad Hronom, ktorého súčasťou sú aj naše dve dievčatá, Dominika Tóthová a Patrícia Bartoňová. Dievčatám sa podarilo prebojovať až do finále v ktorom zdolali VK Podlužianka Levice a stali sa MAJSTERKAMI SLOVENSKA!
            Veľké GRATULUJEME a sme na Vás hrdí! 🤗💪👍🏐

          • Motýlia záhrada

          • Pozorujeme zázraky prírody pekne zblízka. Motýlia záhrada je skvelý zážitok pre žiakov. Pozorujú životný cyklus motýľa doslova v priamom prenose - húsenica, kukla, vyliahnutie motýľov a následne vypúšťanie do voľnej prírody. Všetko sa odohráva pred očami detí v triede. Táto edukačná pomôcka prináša deťom vzdelanie formou zážitku. Žiaci získajú detailný pohľad na to, čo sa deje v prírode. Získané vedomosti využijú na hodinách Biológie.

            Už sa nevieme dočkať, kedy to už príde 😁 sme v očakávaní.....

          • Prvá pomoc na našej škole

          • Propagácia tiesňovej linky 112 je mimoriadne dôležitá, no nemôžeme sa spoliehať len na núdzové čísla a príchod záchranky. Záchrannej službe trvá v priemere 11 minút, kým príde na miesto určenia. Čas tesne po nehode, či úraze je kľúčový pre záchranu života. Čokoľvek urobiť je lepšie ako neurobiť nič. Preto sme si do školy pozvali skúsenú dvojicu záchranárov, aby nás o prvej pomoci niečo viac naučili a osviežili si vedomosti z hodín Biológie. Žiaci si vyskúšali masáž srdca a umelé dýchanie pri bezvedomí na figuríne. Videli sme ako funguje AED (automatická externá defibrilácia). Vyskúšali si, aké rôzne nosidlá sa používajú pri transporte pacienta. Pozreli sme sa aj na vybavenie záchrannej zdravotnej služby - sanitky a na záver nemohla chýbať  húkačka a maják.

            🙂 Veríme, že si žiaci odniesli čo najviac informácií, samozrejme si prajeme, aby sme ich nikdy nemuseli v praxi použiť.

          • Deň mlieka v ŠKD

          • Význam zdravej výživy neustále vštepujeme deťom nielen na vyučovaní, ale aj prostredníctvom zážitkových aktivít aj v ŠKD. Okrem ovocia a zeleniny, ktoré dostávajú naše deti 1x do týždňa vďaka zapojeniu sa do projektu "Čerstvé hlavičky", si aj tento rok v ŠKD pripomenuli význam pitia mlieka a mliečnych výrobkov. Tento deň bol zameraný na vedomostiach o mlieku a súťažili v skupinách. Najviac sa tešili na ochutnávky mliečnych výrobkov. Na záver pani vychovávateľka celú súťaž vyhodnotila a odovzdala diplomy.

          • IQ olympiáda pre nášho Dodka úspešná!

          •         "Odváž sa používať vlastný rozum."

            Immanuel Kant

            Týmto citátom sa aj tento školský rok riadila IQ olympiáda, do ktorej sme sa prvýkrát v jej histórii zapojili. 

            Súťaž prebieha aj tento rok pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

            A našli sa hneď traja odvážlivci z našej školy: Šipkovský J., Sigeti P. a Husárik A., ktorí  urputne bojovali v školskom online kole.

            12. ročníka súťaže IQ olympiáda zúčastnilo 12 622 detí z celého Slovenska. Medzi 75 % najúspešnejších riešiteľov sa dostal  Dodko Šipkovský a bude nás reprezentovať 17. mája v regionálnom kole. Chlapcom ďakujeme za účasť a úspešnému riešiteľovi blahoželáme a držíme palce, aby v regióne obstál čo najlepšie.

          • Deň Zeme aj u nás

          • 22. apríl je deň, kedy oslavujeme aj na škole Deň Zeme a pripomíname si, aká je planéta Zem pre nás dôležitá a aj malými krokmi môžeme prispieť k jej záchrane. Celý týždeň prebiehali na škole rôzne aktivity, napr. zber odpadkov na telesných výchovách, kde sa nám podarilo spolu vyzbierať okolo 12 vriec a vyčistiť našu obec Janova Lehota. Musíme povedať, že žiaci boli perfektní a zbierali s takým odhodlaním a nadšením, že ani nebolo možné určiť víťaza, preto boli odmenení všetci. Ďalšia aktivita bola, pozrieť si krásne dokumenty v kine v MsKC ZH  v rámci Ekotopfilmu/Envirofilmu, kde sme napríklad  dostali odpoveď na otázku: Kam sa podeli vtáky z našich obydlí? Žiaci si mohli pozrieť prvý náučný ekomuzikál, ktorý vysielala televízia. Ďalšou obľúbenou aktivitou bol SWAP - výmena nepoužívaných vecí a dať im šancu na druhý život, aby neskončili ako odpad. Žiaci majú z toho nesmiernu radosť a veríme, že úspešnú akciu zopakujeme aj o rok. Týždeň sme ukončili aktivitami v školskom klube detí v réžii našich „deviatačok“, za čo im patrí veľká POCHVALA.

            SPOLU aj malými krokmi vieme dosiahnuť veľké zázraky.

            Nech nám naša planéta Zem môže ešte dlho slúžiť!

          • Lehotskí básnici

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sme vyhlásili školskú súťaž, ktorá bola zameraná na tvorbu poézie a prózy. Cieľom súťaže bolo motivovať žiakov k tvorivému písaniu a zamyslieť sa nad problémami týkajúcich sa životného prostredia. Spomedzi vybraných žiackych prác sme vybrali len tie najlepšie a originálne práce.

            Ocenení žiaci:

            1. miesto - M. Mihálik (5. ročník)

            2. miesto - Z. Kršiaková (7. ročník)

            3. miesto - N. Petríková (5. ročník)

            Oceneným žiakom srdečne gratulujeme!

          • Naši štvrtáci vo futbale prví!!!

          • 19. apríla sa naši štvrtáci zúčastnili okresného kola vo futbale v Žiari nad Hronom. Šesť družstiev bojovalo na multifunkčnom ihrisku o každý bod. Cenné víťazstvo v turnaji po výbornom kolektívom výkone sa podarilo ukoristiť práve nám a zároveň sme tým postúpili na krajské kolo v Banskej Bystrici, z čoho máme obrovskú radosť. Deťom patrí veľká gratulácia.

          • Futbalový turnaj chlapcov

          • Naši žiaci 5., 6. a 7. ročníka sa zúčastnili turnaja vo futbale na 4. ZŠ v Žiari nad Hronom. Statočne bojovali, ale sily nám nestačili na tímy ako 4. ZŠ a Cirkevná škola,  ktoré sme dostali do ťažkej skupiny. Na postup to nestačilo, ale chlapci ukázali statočnosť a bojovnosť.

            Zostava: Berko N., Kaločaj M., Sigeti P., Dubovský M., Petrík T., Husárik A., Karásek D., Rašlík A., Kozár D., Pekaj D.

          • Okresné kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA

          • Do okresného kola postúpili z našej školy 5 žiaci. Žiaľ, ani jednému  z nich sa nepodarilo postúpiť vyššie. Riešili 15 úloh.

            Takto riešili:

            J. Fujaček -    3. ročník = 6 úloh, 43. miesto

            M. Valach  -    4. ročník = 7 úloh, 35. miesto

            P. Sigeti     -    6. ročník = 9 úloh, 5. miesto

            N. Čierna   -    6. ročník = 8 úloh, 12. miesto

            J. Šipkovský - 7. ročník = 6 úloh, 16. miesto.

            Všetkým ďakujeme za účasť a veríme, že matematike zostanú verní a o rok budú našu školu znova reprezentovať.

          • Medzinárodný deň florbalu

          •  V stredu, 12.04. - na Slovensku ďalší skvelý Medzinárodný deň FLORBALU. Chlapci aj dievčatá si mohli zahrať počas veľkej prestávky florbal na multifunkčnom ihrisku. Oslávili sme tento deň pohybom a radosťou zo športu. Prajeme si viac takýchto športových zážitkov.

             

             

             

          • Zapísali sme prváčikov

          • Dňa 4. apríla 2023 sa na našej škole konal slávnostný zápis detí do prvého ročníka. Budúcich prvákov a ich rodičov privítali pani učiteľky prvého stupňa p. uč. Vargová a Valachová. Deti nám s hrdosťou ukázali svoje vedomosti a schopnosti, ktoré by mal prvák pred nástupom do školy ovládať. Za odmenu dostali malé darčeky, ktoré im pripravili žiaci našej školy. Všetkým deťom a rodičom blahoželáme k úspešnému zápisu do prvého ročníka. Rodičom ďakujeme za prejavenú dôveru.

            Tešíme sa na Vás v septembri!

          • Čitateľský maratón v ŠKD

          • „Dom bez kníh je ako miestnosť bez okien.“ Horace Mann

            Maratón nie je len o behu, ale aj o čítaní. Pri príležitosti mesiaca knihy si "družinári" zmerali sily v čítaní. Hodnotila sa správnosť, presnosť a rýchlosť (u starších detí) čítania. Najlepší "maratónci" boli odmenení diplomami a sladkou odmenou. "Dočítania" nabudúce!

          • Predškoláci na návšteve u nás

          • V dňoch 29. a 30. marca 2023 do našej školy zavítali deti z MŠ v Kosoríne a z MŠ v Janovej Lehote. Spolu s pani učiteľkami navštívili predškoláci triedu prvákov, aby sa bližšie oboznámili so školským prostredím a prácou na vyučovaní. Naši malí kamaráti si vyskúšali, aké je to byť školákom – prácou na interaktívnej tabuli, kde im škriatok HUPS napríklad okrem iného ukázal, ako sa naučili prváci aj spolu s ním písať písmená, poskladať puzzle... Prváci im ukázali Šlabikár, zošity a ako vedia čítať, písať i počítať. Aj predškoláci nám ukázali, že poznajú geometrické tvary či farby pri úlohách z grafomotoriky. Okrem toho preukázali svoju šikovnosť a zručnosť pri zábavnej, hudobno-pohybovej a výtvarnej aktivite. Na záver ich čakalo sladké i zdravé občerstvenie a navzájom si vymenili i sladkú odmenu.

            Na všetkých budúcich prvákov sa úprimne tešíme!  

            Ďakujeme pani učiteľkám materských škôl za ich spoluprácu a za milé a príjemné stretnutie s nimi a predškolákmi!

          • DEŇ VODY 2023

          • Žiaci na druhom stupni súťažili v rôznych aktivitách súvisiacich s vodou. Víťazmi sa stali siedmaci, ktorí si odniesli pekné ceny. Deviatačky pomáhali v organizovaní a navštívili aj našich najmenších v ŠKD, kde si niečo o vode porozprávali, aj si niečo vyrobili a za odmenu si každý odniesol symbolický darček v podobe kvapky z balóna naplnený vodou a medailu. Aj naši najmenší kamaráti, prváci, si vyrobili „miniprojektík“ o vode  a prštekovú kvapku, ktorá im zdobila ruku v tento deň.

             

             

        • Informácie pre rodičov o poskytovaní dotácie na stravu od 1.5.2023
          • Informácie pre rodičov o poskytovaní dotácie na stravu od 1.5.2023

          •  

            Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania:

            Stravovacie zariadenie pri ZSS Nádej, Janova Lehota 303, 96624 Janova Lehota, a to najneskôr v termíne do 17.4.2023  V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

            Informácia pre rodičov(502.6 kB) 

            Návratka - stravovanie od 1.5.2023(427 kB)  

      • Prihlásenie

    • Zvonenia

      Nedeľa 19. 5. 2024
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje