• DEŇ a NOC hrôôôôôzy!

          • 3.11. prišli do našej školy rôzne strašidlá, zombie, duchovia a netvory z celého sveta. Počas vyučovania sme mali Deň hrôzy sprevádzaný perfektnými kostýmami našich najmenších a staršidelnou výzdobou. Atmosféru dotvárali výkriky, masky a búchanie na dvere deviatakmi. Potom sme si chvíľu vydýchli a pokračovala najobľúbenejšia akcia žiakov - Noc hrôzy. Žiaci si po prípitku (detskom) pozreli hororovú scénku v podaní deviatakov, následne pokračovala diskotéka s rôznymi aktivitami a oceňovaním masiek. 

            Žiaci sa vyskákali do sýtosti a bez hlasiviek odchádzali do "školského kina". Tým, čo stále bolo málo, si išli zašportovať do telocvične. A o polnoci začínala nočná hra, kde žiaci v tímoch museli prekonávať vlastný strach, hľadať indície a vyslobodiť sa z miestností. Na záver sa najšikovnejší tím tešil zo sladkej odmeny a žiaci, ktorým sa v miestnostiach nedarilo, si museli odpykať trest behaním v tme.

            Ďakujeme organizátorom, našim DEVIATAKOM! Ďakujeme  ochotným pani učiteľkám za obetavosť a  ďakujeme pivárni Žiarčan za požičanie výzdoby, bez ktorej by to nebolo ono! Do strašenia, priatelia 🤪!!!

          • Sporíme, úverujeme, investujeme...

          • a 26.10.2023 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili prednášky na tému FINANČNÁ GRAMOTNOSŤ, ktorú nám prišli odprezentovať naše bývalé žiačky, študentky SOA v Žiari nad Hronom, L. Pinková a N. Mališová.

            Ukázalo sa, že dnešná mládež sa už vie veľmi dobre orientovať nielen vo finančnej oblasti,  v oblasti zakladania, ale aj v manipulácii s účtami. Používanie platobných kariet nie je pre nich žiadne tabu. Žiaci sa aktívne zapájali  a odpovedali na položené otázky. Riešili problémové úlohy, kde museli použiť aj svoje matematické schopnosti a znalosti. Zopakovali si napr. výpočet percent cez trojčlenku, čo sa im zíde aj na tohtoročnom testovaní 9. :)

          • Karate

          • 25.októbra nás navštívil sympatický pán, dlhoročný tréner žiarskeho Karate klubu Vladko Neudeker. Žiakom viac priblížil čo je karate, aké rôzne druhy tohto bojového umenia poznáme, ukázal im hmaty, kopy, sebaobranu, mladším žiakom išlo perfektne počítanie v Japonštine, starší žiaci si mohli preveriť svoje sily na rozbitných odolných doskách.

            Na záver ukázal kombináciu rôznych zostáv náš žiak, reprezentant SVK Dodo Šipkovský.

          • Mesiac úcty k starším

          • Dňa 25.10.2023 sme do školy pozvali všetkých rodičov, starých rodičov i priaznivcov ZŠ Janova Lehota. Dôvod bol jednoduchý, ale o to milší. Chceli sme sa tak ako každoročne poďakovať našim mamám a starým mamám, otcom a starým otcom pri príležitosti októbra – Mesiaca úcty k starším.  Na pôde školy sme si preto pre  nich pripravili krátky kultúrny program a  pracovné – tvorivé dielničky. Z kuchynky rozvoniavala vôňa bylinkového čaju a na našich perách pohrával úsmev a potešenie z ich prítomnosti.

            Dospeláci sa naučili od detí vyrábať z prírodných jesenných darov milé ozdoby do domácnosti a naopak, i deti toho veľa naučili našich hostí, medzi ktorými boli i klienti ZSS Nádej s pani ošetrovateľkou. Chcem sa týmto poďakovať návštevníkom i spoluorganizátorom za spolupodieľanie sa na našej akcii. Celý spoločne strávený čas sa niesol v príjemnej pracovnej atmosfére a v družnej debate všetkých zúčastnených. Veríme, že sa opäť stretneme pri ďalších takýchto stretnutiach v rodinnom kruhu a s rodinnou atmosférou.

          • Upratovali sme vo vesmíre, pristáli sme na Mesiaci, ponorili sa pod morskú hladinu...

          •   Že sa to nedá a už vôbec nie v jeden deň?

              Ale dá!

            17.10. nás prenosné planetárium ASTRO SHOW vtiahlo priamo do deja slnečnej sústavy. Žiaci 1. stupňa mali programy zvolené animovanou formou, na 2. stupni videli náučné dokumentárne videá.

            A čo všetko sme sa teda v to dopoludnie dozvedeli?

            Tak napr.:

            • Prečo sú niektoré hviezdy žlté, modré a niektoré červené?

            • Ako vzniká čierna diera a kde sa nachádza najbližšia?

            • Ako sa upratuje vo vesmíre

            • Čo všetko je ukryté pod hladinou svetového oceána, ... a veeeľaaa ďalších zaujímavostí.

          • Návšteva detí v ZSS Nádej - tvorivé dielničky

          • Mesiac október už tradične patrí starším ľuďom, kedy by sme im mali venovať väčšiu pozornosť. Najviac ich určite potešia deti, naše deti z ŠKD. Prišli ich navštíviť a potešiť v ZSS Nádej. Na tvorivých dielničkách si vyrábali spoločne jesenné ozdoby. Pri práci sa s babkami a dedkami porozprávali, zasmiali a hlavne sa potešili zo spoločného stretnutia, z ktorého mali všetci radosť.

            Deti okrem  návštevy v ZSS potešili aj babky v našej dedine. Pripravili si pre ne milé darčeky pri príležitosti mesiaca Úcty k starším. Niektorým babkám urobili aj menší nákup a boli im za to veľmi vďačné. Ich úsmev či poďakovanie bola pre deti najväčšia odmena!

          • Opäť sme si zabehali s Peťom Kováčom

          • Po roku sme u nás opäť s radosťou privítali úspešného slovenského atléta a bývalého žiaka, Petra Kováča, ktorý nám porozprával zážitky z Majstrovstiev sveta v atletike, ktoré sa konali tento rok v Budapešti. Peťo tam vycestoval pracovne ako novinár. Po úspešnom minuloročnom behu, sme sa rozhodli ho zopakovať a tak si mohli naši žiaci zasúťažiť a zabehať s Petrom Kováčom o medaile. Počasie nám prialo a celá akcia dopadla na jedničku. PEŤO, ĎAKUJEME! 🏃‍♂️🏃‍♀️

          • Športová liga škôl

          • V školskom roku 2023/2024 sme vymysleli NOVINKU, Športovú ligu škôl (ŠLŠ), z dôvodu menšieho počtu oficiálnych športových súťaží.

            Do ŠLŠ sa zapojili 4 základné školy :
            1. ZŠ Janova Lehota
            2. Gymnázium ZH
            3. ZŠ s MŠ Štefana Moysesa
            4. ZŠ Horná Ždaňa.
            V mesiaci október sa uskutočnilo prvé kolo ligy vo florbale chlapcov, ktoré organizovala ZŠ s MŠ Štefana Moysesa, začo jej veľmi pekne ďakujeme. V priebehu školského roka prebehne 8. kôl, v ktorých si budú školy zbierať body.

            Priebežné poradie po 1. kole:
            1. ZŠ s MŠ Šrefana Moysesa - 4 body.
            2. ZŠ Janova Lehota - 3 body
            3. Gymnázium ZH - 2 body
            4. ZŠ Horná Ždaňa - 1 bod.


            ŠPORTU ZDAR!!!

          • Hlavolam láme hlavu?

          • V podstate áno, lebo pri riešení hlavolamu „hýbeš“ vlastným rozumom a nútiš ho myslieť a premýšľať. Samozrejme, ak ten rozum máš...

            Riešenie hlavolamov zvyšuje výkon mozgu, udržuje tvoju pamäť v dobrej kondícií a navyše sa pri tom zabavíš.

            Toto všetko sme si vyskúšali v pondelok 09.10.2023 aj na našej škole. Každý žiak dostal 5 hlavolamov a 10 minút na ich vyriešenie.

            Ale stalo sa to, čoho sme sa obávali. Hlavolamy nám zlomili hlavy. Z výsledkov je vidieť, že žiaci hlavolamy neriešia! A je to veľká škoda!!!

            Najlepší hlavolamista z celej školy je S. Mišuta z 2. ročníka, získal plný počet bodov!

            O 1 bod menej, teda 4 body  získali: L Vörös zo 6. ročníka, N. Bilová a P. Slovák z 2. ročníka, M. Maceašiková zo 4. ročníka.

            3 body získali: J. Beňo, D. Kozár a M. Mihálik zo 6.ročníka, T. Petrík zo 7. ročníka, F. Galamboš z 8. ročníka a D. Christov, S. Fedešová, D. Tóthová a N. Gáliková z 9. ročníka.

             Za najlepšie hlavolamistické triedy sa vypracovali:

            • žiaci 2. ročníka, dosiahli 57%
            • žiaci 9. ročníka, dosiahli 47 %.

            O rok riešime znova!

            Dovtedy sa držíme hesla: Riešime, riešime, riešime!

                      Do zhlavolamovania!

             

             

             

          • Imatrikulácie v ŠKD

          • Pre deti 1. ročníka, ktoré navštevujú ŠKD, bolo pripravené prekvapenie. Bolo to imatrikulačné odpoludnie, na ktorom si zasúťažili, zahrali sa i pomaškrtili. Hlavným cieľom bola hlavne prijatie do „družinárskeho cechu“ – za družinára a družinárku. Po skončení dostali deti malé balíčky a medaile.

            Všetkým prvákom želáme veľa zdravia, úsmevov a úspechov v škole!

          • ŠARKANIÁDA alebo uletená škola ...

          • ​​​Jeseň má nesporne obrovské čaro. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírody a príprava zvierat na zimný spánok. K tomuto všetkému určite patria aj šarkany.

            Preto sme sa v októbri pustili s veľkou chuťou do výroby šarkanov a každá trieda a ŠKD zhotovila dvoch šarkanov. Žiaci so svojimi pani učiteľkami zapojili svoju fantáziu, kreativitu, zručnosť a výsledky vidíte na fotografiách.

            Myslím, že dielko sa nám vydarilo.

              

          • Projekt ČERSTVÉ HLAVIČKY

          • V jedálničku každého dieťaťa zohráva významnú úlohu konzumácia ovocia a zeleniny. Preto sme sa v júni opäť úspešne zapojili do projektu Čerstvé hlavičky , cieľom ktorého je pozitívne vplývať na stravovacie návyky detí už od raného veku.

            Projekt má záštitu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Aj v tomto školskom roku teda všetky deti našej školy budú mať pravidelný prísun ovocia, prípadne zeleniny raz do týždňa. 

            Počas školského roka budeme dostávať aj  informačné materiály v podobe čerstvých Newslettrov, ktoré obsahujú nielen zaujímavosti o ovocí alebo zelenine, ale aj tipy na úlohy a radu odborníčky. Pre žiakov škôl zapojených do tohto projektu má Kaufland na svojej stránke  pripravené pracovné zošity s rôznymi  úlohami, aby spoznali odkiaľ ovocie a zeleninu pochádza, aká je jeho hodnota a čo si pri jeho kúpe treba všímať.

            Veríme, že aj týmto spôsobom prispejeme k tomu, aby deti konzumovali viac ovocia a zeleniny a boli ZDRAVÉ.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do projektu zapojili a svojím hlasovaním nám pomohli ho vyhrať.

          • Letný tábor v Janove

          • Na 5 dní sme našu základnú školu zmenili na letný tábor. Našich 20 detí z 1. stupňa v ňom našlo všetko to, čo v tábore má byť.

            Pravidelná ranná rozcvička, táborová hymna, súťaženie skupín i jednotlivcov, rôzne športové aktivity, zábava, hry. Spomenieme aspoň pár najzaujímavejších činností, ktoré sa deťom, ale i nám, dospelým, vryli na dlhú dobu do pamäti.

            Žiaci zo ZŠ Štiavnické Bane so svojou pani učiteľkou nám prišli ukázať bravúrny výcvik dravých vtákov. Ich prácu sme sledovali so zatajeným dychom.

            Celkom inak sa naše deti správali na divadelných predstaveniach rozprávok v Habakukoch. Naši šiltovkári (tak ich nazvali pracovníci v Habakukoch – mali totiž rovnaké šiltovky s menami detí) sa intenzívne zapájali do deja, čím pobavili nielen divákov, ale aj účinkujúcich hercov. V Bystrianskej jaskyni ich otázky nemali konca-kraja. Informácie z tohto výletu zužitkovali na ďalší deň. Najskôr si v skupinách vymodelovali sopky, aby potom mohli robiť veľmi zaujímavé pokusy z fyziky a chémie. Okrem pokusov v stredu absolvovali netradičné olympijské hry. Na stupeň víťazov sa postavili Anabelka S. Sekerová, Revin Parobek a Sebi Mišuta.

            Na diskotéke tancovali úplne všetci! Každý z nich chcel byť najlepším tanečníkom a tanečníčkou a získať diplom a peknú cenu. Bolo ťažké vybrať víťazov, ale porota po vyčerpávajúcej práci vybrala:  Betka Wágnerová a Adam Rak.

            Vo štvrtok večer sme sledovali rozprávku vo večernom kine. Dali sme si k tomu aj popcorn a osviežujúce nápoje. A potom túžobne očakávaná prespávačka v škole. Deti mali tak nabitý program, že zabudli na mobily (!) a rodičia sa im vôbec nemohli dovolať...

            No a samozrejme prišiel posledný deň. Vyhodnotili sme si všetky aktivity, odovzdali ceny a diplomy, pobalili a ...

            V súťaži o najposlušnejšie táborča vyhral Damián Bernát. Vlastne vyhrali všetci, pretože ostatní dostali diplom: veľmi dobré táborča. Všetci sa v tábore správali slušne, boli aktívni a kreatívni. Kto vybočil z dovolených koľají, toho sme usmernili nielen my, dospelí, ale aj samotné deti.

            Ďakujeme Občianskemu združeniu Radosť žiakom ZŠ Janova Lehota č. 97, ktoré nám poskytlo finančné prostriedky na realizáciu Letného tábora v Janove.

            Za organizáciu celého tábora patrí vďaka pani Harvánkovej a Herinekovej. Ďakujeme aj ďalším kolegom, ktorí pripravili a zorganizovali zaujímavé akcie a bez ktorých by to nebolo ono: p. Muocová, p. Kinka, p. Valachová, p. Wiežbová, p. Rozenbergová, p. Ondrušíková, slečna Müllerová a mladým dobrovoľníkom: Dominike Malatincovej a Robkovi Herinekovi.

          • Zazvonil zvonec a školskému roku je koniec...

          •                                       Posledný stisk ruky,
            úsmev na rozlúčku
            alebo slzy možno, snáď,
            veď posledný raz
            chytíme do rúk kľučku,
            ktorú sme stlačili tisíckrát.

            Posledný júnový deň patrí hlavne deviatakom, ktorí sa lúčia so základnou školou.  Nebolo tomu inak ani tento rok, kedy sa s nami lúčili naši Námorníci.  Rozlúčka začala príhovorom pána riaditeľa, ktorý poprial našim žiakom veľa šťastia na novej etape života. Hoci sa im niečo pekné končí, veríme, že im niečo pekné i začína. Milí naši deviataci, prajeme    Vám, aby Vaša plavba životom bola úspešná, nech Vás na konci Vašej cesty čaká ostrov šťastia.

          • Návšteva útulku Žiarsky chlpáč

          • Minulý týždeň vo štvrtok sme sa rozhodli so žiakmi 7. a 8. ročníka navštíviť útulok pre psov - Žiarsky chlpáč. Dostali sme na venčenie 7 psíkov napr. Baka, Spike, Ginny a obľúbenú Dominiku. Psíky boli milé a bezproblémové. Prešli sme sa na Šibeničný vrch, čiže sme to spojili aj s menšou turistikou. Lúčenie bolo ťažké, ale sľúbili sme psíkom, že prídeme zas 🤗🥺🐾.

          • Stolný tenis chlapcov

          • Tak ako minulý rok, s chlapcami z 2. stupňa sme zorganizovali turnaj v stolnom tenise. Stolný tenis je veľmi obľúbený u žiakov, nevedia sa ho nasýtiť ani cez prestávky. 

            Víťazmi turnaja sa stali:
            1. miesto: Šimon Mališ
            2. miesto: Alex Husárik
            3. miesto: Maroš Kaločaj
            Ostatným chlapcom ďakujeme za účasť a budeme sa tešiť o rok!

          • Školská vedecká konferencia

          • V dňoch 21. a 22.  júna si žiaci I. a II. stupňa „zmerali sily“ v dlho očakávanej súťaži: Školská vedecká konferencia. Ide o priestor pre žiakov ukázať učiteľom a ostatným spolužiakom odprezentovanie svojich prác, ktoré vytvorili počas školského roka. Týkali sa prírodovedných predmetov ako geografia, fyzika, chémia, biológia a matematika. Zúčastnení použili nápadité formy prezentácie svojich projektov. Nechýbali ani zaujímavosti a praktické ukážky. Diváci si rozšírili svoje obzory v rôznych oblastiach a pripomenuli si, že vždy sa môžeme naučiť niečo nové. Z konferencie sme odchádzali s dobrým pocitom a nádejou , že táto akcia sa znova zopakuje o rok v rovnakej ba i lepšej kvalite.

            VÝHERCOVIA:

            1. miesto – Viktória Valachová

            2. miesto – Viola Mária Prekoppová

            3. miesto – Patrik Hudec

            Srdečne blahoželáme!

          • 15. ročník turnaja „O pohár starostky obce Janova Lehota“ a vybíjaná dievčat

          • 15. ročník turnaja „O pohár starostky obce Janova Lehota“ sa nekonal pre zlé počasie v piatok 09.06., ale až 23.06. na multifunkčnom ihrisku pri ZŠ Janova Lehota. Naše pozvanie prijala ŠZŠ V Žiari nad Hronom, ZŠ Trnavá Hora a MŠ so ZŠ Š. Moysesa v Žiari nad Hronom. Naši chlapci si zmerali sily s rovesníkmi v dvojkolovom zápase systémom každý s každým. Žiaľ, tento rok sa nám nedarilo. Vyhrali sme len jeden zápas a skončili sme na štvrtom mieste. Blahoželáme chlapcom z Trnavej Hory, ktorí vyhrali skoro všetky svoje zápasy. O občerstvenie sa postaral OcÚ v Janovej Lehote formou chutných bagiet, dodal i trofeje pre prvé družstvá.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácií a  podľa slov chlapcov i kolegov z ostatných ZŠ – „ ... tešíme sa o rok na príjemnú akciu...“ 😊

                                     

            V telocvični pre dievčatá prebiehal 5. ročník turnaja vo vybíjanej. Najlepšie sa darilo ZŠ a MŠ Štefana Moysesa, druhú priečku obsadila ZŠ Trnavá Hora a veľmi tesne za nimi ZŠ Janova Lehota. Počasie nám vyšlo, turnaj sme si naplno užili a hlavne v zdraví.

            Ďakujeme všetkým zúčastneným!

      • Prihlásenie

    • Zvonenia

      Nedeľa 19. 5. 2024
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje