• Pizza nám chutila!!!

          • Pamätáte sa ešte na predvianočnú súťaž o naj...vianočnú triedu? Porota pracovala, sledovala, hodnotila a vôbec nemala ľahkú úlohu. V triedach si všímala nielen výzdobu, ale aj poriadok a celkový vzhľad triedy. Niektoré triedy boli vyzdobené originálne:

            • porota v nich objavila živý stromček
            • ako ozdoby boli použité medovníčky alebo dnes veľmi populárne háčkované ozdoby
            • zaujímavé boli anjeliky zo špagátu sediace na oknách alebo ponožky prichystané na darčeky od Ježiška

            Boli aj triedy, ktoré zaklincovali vianočnú výzdobu pre istotu dvoma vyzdobenými stromčekmi.

            A kto sa stal víťazom?

            2. ročník!!! Blahoželáme! Žiaci si spolu s pani učiteľkou ako cenu vybrali dobručkú pizzu. A tak si v pondelok na nej v škole pochutnávali a vychutnávali si tak svoje víťazstvo.

          • Zdravé stravovanie nám nie je ľahostajné!

          • V tomto školskom roku sa štvrtáci a piataci našej školy zapojili do projektu „Viem, čo zjem?“. Tento projekt patrí do celosvetového programu Nestlé Healthy Kids a na Slovensku už prebieha ôsmy ročník. Projekt prináša spoločnosť Nestlé Slovensko v spolupráci s odborným garantom Úradom verejného zdravotníctva SR.

            Cieľom projektu je oboznámiť žiakov s rizikami, ktoré so sebou nesprávna výživa prináša.

            Tešíme sa, že sme sa do tohto projektu zapojili.Prečo? Chceme získať cenné vedomosti napr. o význame zdravého stravovania a zábavnou formou si na vyučovacích hodinách osvojiť zásady správnej a vyváženej stravy, zorientovať sa v zložení potravín a v správnom spôsobe ich konzumácie či skladovania. Okrem toho sa tešíme aj na ďalšie lekcie, ktoré sú zamerané na význam pestrej stravy, rôzne aspekty vplývajúce na kvalitu potravín, riziká nevhodného stravovania, poruchy príjmu potravy a riziká spojené s nedostatkom tekutín v tele. Niekoľko lekcií už máme úspešne za sebou, ktoré  boli pre nás zaujímavé a podnetné a samozrejme sa tešíme na ďalšie lekcie.

            Nedávno nás v našej škole potešila svojou návštevou p. Hrušovská z RÚVZ v Žiari nad Hronom. Pripravila si pre nás prednášku na tému Ovocie a zelenina. Hravou formou sme triedili rôzne druhy ovocia a zeleniny, hovorili sme aj o tom, prečo sú ovocie a zelenina také prospešné, aké vitamíny sa v ovocí a zelenine nachádzajú apod. Pochválila výbornú spoluprácu so školou, našich žiakov za aktívne zapájanie sa do predmetnej problematiky a ich zvládnuté  niektoré prebrané témy, čo bolo prínosom. Ďakujeme!

             

             

          • Tancovali sme s 5 násobným majstrom sveta!

          • Predvianočný uponáhľaný týždeň sme si spestrili tancom. Zavítala k nám skupinka mladých nadšencov a predviedli nám, ako sa dá tancom tráviť voľný čas. A prišiel s nimi aj zakladateľ tanečnej školy N Dance company Noro Grofčík – je to nielen tanečník, ale aj choreograf, finalista show Česko-Slovensko má talent  a 5-násobný majster sveta. Skvelý človek, ktorý nám so svojimi zverencami ukázal moderné štýly tanca ako hip-hop, locking, break, ale aj prepojenie moderného s krásnym slovenským folklórom.

            Naši žiaci tak spoznali ďalších mladých ľudí, ktorí idú za svojím snom a plnia si  svoje stanovené ciele, nevzdávajú sa a idú si stále za svojim! Samozrejme, netrvalo dlho a naši žiaci už boli na „parkete“ a učili sa pomerne dlhú choreografiu, ktorú určite pri najbližšom vystúpení uvidíme....

            A čo dodať na záver? Tanec je pre deti super „zábava“, ktorá ich dokáže motivovať, smerovať, podporiť ich rast a schopnosti, a ak sa k tomu pridá aj pozitívny prístup. dospelých, deti sa ľahšie naučia zdolávať prekážky a víťaziť! A o to nám všetkým ide!

          • Čaro VIANOC

          • Pýtate sa aké čaro? A kde? No predsa u nás, naše, lehotské, ktoré dokáže v našej telocvični vykúzliť vianočnú besiedku, z našich žiakov šikovných tanečníkov, spevákov , recitátorov a moderátorov a  našich rodičov........tých kúzliť netreba, lebo oni sú pozorní diváci a poslucháči aj tak. Kto tam v utorok 19. decembra bol, mohol sa o tom na vlastné oči a uši presvedčiť. A kto nebol, môže ľutovať. Nevidel  vianočných škriatkov tancujúcich na vianočné melódie, nepočul  spevákov vianočných kolied a moderných piesní, recitátorov ani  vinšovníkov, ktorí vinšujú sviatky v rôznych slovenských nárečiach a nezúčastnil sa vianočnej večere  s tradičnými zvykmi. A bolo toho ešte viac. Ale nemusíte banovať, my sa určite pripravíme aj o rok a  uvidíme, či sa nám opäť podarí vykúzliť aspoň trošku pohody v tomto predvianočnom zhone, úsmevy na tvárach, pocit radosti a šťastia, veď  Vianoce už klopú na dvere, vianočná nálada už vládne aj v ZŠ Janova Lehota.

            Nech radosť a šťastie vládne u Vás doma,
            nech zďaleka obchádza Vás nešťastie a smola.
            Nech pohoda vládne za sviatočným stolom,
            nech láska prevláda nad nemilým slovom.

          • 🙂Krabičky lásky

          • Chceme sa veľmi pekne poďakovať VŠETKÝM, ktorí spoločne s nami vytvorili KRABIČKY LÁSKY, vďaka ktorým máme možnosť spoločne spájať generácie ľudí a vychovať uvedomelú mládež a v neposlednom rade priniesť veľa lásky a radosti neznámemu seniorovi. Aj pomocou takýchto aktivít vedieme deti k dobrovoľníctvu a nezištnej pomoci, kedy možno náš a Váš darček je pre seniorov jediným darčekom, žiaľ niekedy aj tým posledným. Spoločnými silami sme odovzdali nášmu ZSS Nádej Janova Lehota približne 36 krabičiek. Síce sa nám nepodarilo prekonať počet krabičiek z minulého roka, ale je to aj tak veľmi pekné číslo. Nech  ľudskosť a úcta k starším len a len narastá.

          • Súťaž v ŠKD o najkrajšie vyrobenú vianočnú ozdobu

          • Počas adventu p. vychovávateľka vyhlásila súťaž o najkrajšie vyzdobenú vianočnú ozdobu. Pri výrobe mohli deťom pomáhať rodičia, starí rodičia alebo iní príbuzní. Deti takto strávili voľný čas s rodinou. Práce boli naozaj veľmi pekné a všetky aj odmenené.

          • Zimné hry a radovánky v ŠKD

          • Tento rok sme sa veru skoro radovali zo snehovej nádielky. Deti v ŚKD tento čas využili na hry so snehom, lopárovanie a bobovanie. Zo zimného sneženia a hier na snehu i so snehom mali deťúrence veľkú radosť. Veríme, že Perinbaba nám ešte nasneží a my budeme môcť pokračovať v zimných radovánkach a my budeme môcť pokračovať v zimných radovánkach.

          • Vo vianočnom ateliéri...

          • Upršané a pochmúrne počasie nás neodradilo a stredajšie dopoludnie sme si užili. Druháci a štvrtáci navštívili  POS v Žiari nad Hronom, ktorého priestory dýchali už vianočnou atmosférou. Krásna výzdoba, milí a šikovní zamestnanci nás srdečne privítali a pripravili si pre nás tvorivé dielničky s vianočnou tematikou. Šikovné pršteky našich žiakov vytvorili nádherné výrobky, za ktoré sa nemusia vôbec hanbiť. Ozdoby z papiera, srdiečka z drôtu a navliekanie korálikov, výroba stromčekov z vlny, ale aj výroba kožených náramkov ich veľmi zaujala. Zo svojich výrobkov mali deťúrence veľkú radosť a tešili sa, že ukážu doma, čo všetko vytvorili. Ďakujeme zamestnancom POS v Žiari nad Hronom za ich ochotu, ústretovosť a veľmi pekne pripravenú akciu.

          • Stille Nacht! Heilige Nacht! Alles schläft, einsam wacht, nur das traute heilige Paar...

          • Určite ste si spomenuli na krásnu vianočnú Tichú noc. A ešte keď vám ju úžasne zaspievajú dvaja mladí umelci tak ako nám v pondelok 11.12. na našej škole. A nielen krásne spievali, ale absolvovali s nami hudobnú cestu vianočnou Európou. Vedeli ste napr., že v Taliansku darčeky rozdáva čarodejnica Befana?

            Alebo že tradičným dezertom vo Veľkej Británii je vianočný puding, malý koláč so sušeným ovocím, orieškami a hrozienkami? A darčeky deťom  nosí Otec Vianoc (Father Christmas) a ukladá ich do ponožiek zavesených na kozube?

            Tradíciou v Česku je po slávnostnej večeri priečne rozrezať jablko - predpovedá sa tak budúcnosť. Ak jadierka vytvárajú hviezdu, znamená to šťastie a zdravie, obraz kríža nosí nešťastie. A že na maďarských stoloch napr. nesmie chýbať kapustnica, hríbová polievka s klobásou alebo halászlé (rybacia polievka), vyprážaný kapor alebo zubáč?, atď, atď, atď.

            A popri tom  krásne uspávanky, koledy, Ave Maria, Tichá noc,...

            Ozaj, ešte jedna maličkosť: pieseň Tichá noc je veľmi populárna a spieva sa od roku 1818 a dnes je preložená do 300 jazykov a nárečí.

            Nečakajme do Vianoc, aby sme mohli rozdať trochu radosti. Ľudia po nej túžia každý jeden deň. Pondelok takým dňom bol...

          • Mikuláš v našej škole

          • Opäť je tu čas, kedy do našej školy zavítal Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Naši žiaci boli zodpovedne pripravení a Mikuláša privítali svojim básničkami a pesničkami, za čo dostali sladkú odmenu. Mikulášovi a jeho pomocníkom ďakujeme za návštevu a už teraz sa tešíme na budúci rok!

             

             

          • Opovážlivec, grobián, neokrôchanec, či drzáň drzý!

          • Nie, reč nie je o žiadnom našom žiakovi, ale o princovi Jonášovi. A čo robil princ na našej škole?

            Bábkové divadlo Lienka prišlo  posledný novembrový deň medzi našich žiakov v ŠKD a zahrali im veľmi poučný príbeh o princovi Jonášovi z Kráľovstva zakliatych lienok.

            Bol to rozmaznaný princ, ktorý sa ľuďom vysmieval a neustále ich urážal. Bol už súci na ženbu, ale žiadna princezná mu nevyhovovala. Za toto správanie ho kúzelník zaklial na krpáňa krpatého.

            A ako to už v každej dobrej rozprávke býva, princ zistil, čo je v živote dôležité, začal ľuďom pomáhať, dokázal sa podeliť, bol úctivý a statočný. Samozrejme, že si našiel krásnu a hlavne dobrú princeznú Karolínu a zazvonil zvonec ...

            Bábky z lipového dreva našich žiakov do príbehu úplne vtiahli,  páčili sa im aj originálne pesničky. Deti sa s veľkou vervou zapájali do deja, všetko prežívali. Veľmi sa im páčilo, že si mohli „hercov“ vystískať, vlastnoručne skúsiť s drevenými bábkami narábať. Aj ponaučenie, čo je v živote skutočne najdôležitejšie, naše deti zvládli bravúrne.

            Ďakujeme, bola to krásna akcia.

          • Stredoškolák

          • Naši deviataci majú pred sebou neľahkú úlohu, rozhodnúť sa, kam budú ďalej smerovať ich kroky, akým smerom sa budú poberať a vybrať si tú správnu strednú školu. Určite im chodí hlavou veľa nezodpovedných otázok, na ktoré odpovede mohli nájsť v utorok na akcii s názvom STREDOŠKOLÁK, ktorú organizovalo centrum poradenstva a prevencie v Žiari nad Hronom. Žiaci sa mali možnosť dozvedieť približne o 40 stredných školách, ktoré sa na Stredoškolákovi prezentovali, možnosť urobiť si psychologické testy zamerané na typ osobnosti a vhodného povolania. Využiť mohli aj servis profesijných informácií pre voľbu povolania. Dúfame, že sa im podarilo získať cenné informácie, že výber strednej školy bude správny a budú všetci prijatí na školu, na ktorú chcú ísť.

            Budeme držať palce!✊✊✊

          • Vyučovanie celkom inak

          • Ako? Zážitkovo. Dňa 23. 11. sa žiaci 5. – 9. ročníka našej školy zúčastnili exkurzie v Banskej Bystrici. Našim cieľom bola SOŠ pod Bánošom. Prečo sme si vybrali práve túto školu? Pretože štúdium je tu v niektorých odboroch naozaj nevšedný zážitok. Presvedčili sme sa o tom na vlastné oči. Študenti odborov včelár, podnikanie v chove spoločenských, cudzokrajných a malých zvierat, podnikateľ pre rozvoj vidieka,  nám predstavili svoje študijné odbory, prezreli sme si zverince, v ktorých chovajú rôzne plazy, vtáky, hlodavce, rybičky, s ktorými sú študenti  dennodenne v kontakte. Ukázali nám svoje dravce, včelársky chodník, pracovali sme so psíkom v rámci canisterapie, absolvovali sme veľmi zaujímavú prednášku o včelách, včelích produktoch a ich účinkoch na zdravie človeka. Návšteva trvala 2 hodiny, ale množstvo informácií, ktoré sme sa dozvedeli, v nás budú doznievať ešte veľmi dlho. A ktovie, možno sa niekto z našich žiakov rozhodol, kde bude ďalej pokračovať v štúdiu.

            Ďalšou zastávkou bol Tihányiovský kaštieľ. Sídli v ňom prírodovedné oddelenie Stredoslovenského múzea. My sme si prezreli stálu expozíciu pod názvom „Príroda stredného Slovenska“ , ktorá prezentuje flóru a faunu, skameneliny, horniny a minerály stredného Slovenska. Žiaci si mohli zopakovať vedomosti, ktoré nadobudli na hodinách biológie hlavne v 5. a 6. ročníku. Ale asi najviac očakávaná bola výstava „Pozoruhodné šváby – nepanikárte“. Niektorí síce netajili odpor k týmto živočíchom, ale v každom prípade nám výstava predstavila šváby ako obdivuhodnú skupinu hmyzu, ktorá zaujme svojou nevšednosťou a jedinečnosťou. Na výstave boli naozaj exotické exempláre a našli sa aj odvážlivci, ktorí si nechali niektoré jedince liezť po ruke. Myslím, že tento deň bol naozaj bohatý na informácie, videli aj počuli sme veľa zaujímavého a nového a zážitky získané počas exkurzie možno využijeme aj vo vyučovaní.

          • KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK

          •          Neváhajte zapojiť sa do celoslovenskej výzvy - KOĽKO LÁSKY SA ZMESTÍ DO KRABICE OD TOPÁNOK. Potešíte našich seniorov z ZSS Nádej v Janovej Lehote a veru urobíte tým radosť aj sami sebe. Zabaľte vrchnú a spodnú časť krabice ODDELENE a odovzdajte triednej pani učiteľke do 08.12.2023. Ak to situácia dovolí, pôjdeme krabice spoločne, osobne, odovzdať do ZSS Nádej v Janovej Lehote. Tú radosť uvidíte na vlastné oči. Minulý rok sa nám podarilo odovzdať 43 krabíc, dáme tento rok viacej? Veríme, že ÁNO! ĎAKUJEME!!! 😉🤗👏

          • Jabĺčkové hody v ŠKD

          • Jeseň sa už pomaly končí a v našich pivniciach na policiach rozvoniavajú jabĺčka. O jablku vieme, že obsahuje veľa vitamínov a minerálov, je dôležité pri zdravej výžive. V ŠKD sme sa s deťmi dohodli, že si spoločne urobíme jabĺčkové hody. Okrem ochutnávky rôznych druhov jabĺk sme si pripravili a ochutnali  aj  jablkové čipsy, jablčník, jablkovú výživu i džús. Deti si priniesli svoje jabĺčka, ktoré súťažili  v rôznych kategóriách.

            Akcia sa nám veľmi vydarila a všetci sme z nej mali veľkú radosť.

          • Naši žiaci žnú úspechy aj v literárnej tvorbe

          • Aj tento rok sme sa s radosťou zapojili do 19. ročníka výtvarno-literárnej súťaže Mám svojich starkých veľmi rád a opäť sme uspeli. Prerazili sme v literárnej tvorbe, v ktorej sme sa umiestnili nasledovne:

             

            POÉZIA:

            Zlaté pásmo:   Frederik Šiška (7. ročník)

                                    Nelly Petríková (6. ročník)

            Strieborné pásmo: Tomáš Petrík (7. ročník)             

            PRÓZA:

            Bronzové pásmo: Jakub Beňo (6. ročník)

            Do literárnej časti sa zapojilo 141 prác, takže konkurencia bola nepochybne veľká. Umiestneným žiakom srdečne blahoželáme!

          • Florbalový turnaj dievčat

          • Vo štvrtok 16.11. sa uskutočnil florbalový turnaj dievčat. Naše dievčatá si zahrali tri zápasy, z ktorých v dvoch dokázali zvíťaziť a zabezpečili si 2. miesto na turnaji. Dievčatá ukázali svoju dravosť, empatiu, pevnú vôľu, súdržnosť a chuť bojovať aj keď sily dochádzali. Išlo o 2. kolo Športovej ligy škôl (ŠLŠ), kde momentálne so 6 bodmi držíme 2. miesto.

            Tabuľka po 2. kole:
            1. ZŠ s MŠ Štefana Moysesa - 8b
            2. ZŠ Janova Lehota - 6b
            3. Gymnázium ZH - 3b
            4. ZŠ Horná Ždaňa - 3b

            Keď sme rozmýšľali o tom, ako spestriť a doplniť žiakom II. stupňa výchovu a vzdelávanie, napadlo nám osloviť okolité mestské i obecné školy s myšlienkou založiť novú, medziškolskú športovú ligu. Na tento náš nápad reflektovali len tri školy, preto im ďakujeme. Ide o ZŠ a MŠ Š. Moysesa v ZH, Základná škola s materskou školu Horná Ždaňa a Gymnázium M. Rúfusa v ZH. Už sme spolu podnikli dva turnaje. Jeden bol pre chlapcov, druhý pre dievčatá. Oba turnaje sa konali vo floorbale. Pripravujeme spolu ďalší, tentoraz stolnotenisový turnaj. O našich výsledkoch, či výsledkoch našich súperov sa dozviete viac z nasledujúcej tabuľky, do ktorej budeme postupne dopĺňať všetky zisky bodov. LEHOTA do toho... zatiaľ sú naši druhostupniari na peknom II. mieste.

            Sportova_liga_skol_2023_-_Tabulka.pdf

          • 🚨 Dôležité varovanie pre všetkých učiteľov, rodičov a nielen pre nich! 🚨

          • Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT nedávno upozornilo na nebezpečnú uzavretú skupinu "Přidej co nejvíc lidí" na WhatsApp, ktorá sa šíri medzi žiakmi základných škôl. Táto skupina je známa tým, že medzi deťmi rozširuje obsahy, ktoré sú pre ne absolútne nevhodné - vrátane pornografie a explicitných videí.

             

             

            Viac informácií čítajte tu: https://www.sk-cert.sk/.../varovanie-pre-rodicov-pred.../

            Reportáž RTVS: https://spravy.rtvs.sk/.../pornografia-videa-vrazd-a.../

            Aj tento prípad zdôrazňuje dôležitosť digitálnej bezpečnosti a výchovy v oblasti internetu, najmä pre našich najmladších. V rámci našich školení sa venujeme aj týmto kritickým témam. Školíme učiteľov a pracovníkov s mládežou, ako chrániť deti pred podobnými hrozbami a ako efektívne komunikovať o rizikách, ktoré prináša online svet. To všetko zadarmo a online.

            Viac informácii na našom webe www.hrdinoviainternetu.org

            Spoločne môžeme vytvoriť bezpečnejšie prostredie pre naše deti na internete a pripraviť ich na výzvy digitálneho sveta!

          • DEŇ a NOC hrôôôôôzy!

          • 3.11. prišli do našej školy rôzne strašidlá, zombie, duchovia a netvory z celého sveta. Počas vyučovania sme mali Deň hrôzy sprevádzaný perfektnými kostýmami našich najmenších a staršidelnou výzdobou. Atmosféru dotvárali výkriky, masky a búchanie na dvere deviatakmi. Potom sme si chvíľu vydýchli a pokračovala najobľúbenejšia akcia žiakov - Noc hrôzy. Žiaci si po prípitku (detskom) pozreli hororovú scénku v podaní deviatakov, následne pokračovala diskotéka s rôznymi aktivitami a oceňovaním masiek. 

            Žiaci sa vyskákali do sýtosti a bez hlasiviek odchádzali do "školského kina". Tým, čo stále bolo málo, si išli zašportovať do telocvične. A o polnoci začínala nočná hra, kde žiaci v tímoch museli prekonávať vlastný strach, hľadať indície a vyslobodiť sa z miestností. Na záver sa najšikovnejší tím tešil zo sladkej odmeny a žiaci, ktorým sa v miestnostiach nedarilo, si museli odpykať trest behaním v tme.

            Ďakujeme organizátorom, našim DEVIATAKOM! Ďakujeme  ochotným pani učiteľkám za obetavosť a  ďakujeme pivárni Žiarčan za požičanie výzdoby, bez ktorej by to nebolo ono! Do strašenia, priatelia 🤪!!!

      • Prihlásenie

    • Zvonenia

      Nedeľa 19. 5. 2024
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje